Erdőtelki nagykalács

Erdőtelki nagykalács

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 3 dkg élesztő
  • 4 dl langyos tej
  • 28 szem szaharin
  • 2 evőkanál cukor
  • 60 dkg liszt
  • 1 dl olaj
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 4 evőkanál kakaópor
  • kevés mazsola vagy más aszalt gyümölcs

Elkészítés:

A 4 dl tejet elfelezzük. Az egyik 2 dl-es tejhez hozzáadunk 23 szem szaharint és elkeverjük. A másik 2 dl tejből kimerünk 3 evőkanálnyit, majd ebben 5 szem szaharint és 4 kanál kakaót keverünk el. A maradék tejbe kevés cukrot szórunk és a 3 dkg élesztővel felfuttatjuk.

A liszthez hozzáadjuk az élesztős tejet és a szaharinos tejet, az 1 db tojást, a sót és a vaníliás cukrot, jól kidolgozzuk, majd 2 órát pihentetjük.

Utána átgyúrjuk,majd megfelezzük a tésztát. Az egyik felébe beletesszük a kakaós masszát, ha kell, lisztezzük, majd fél órát pihentetjük.

Először a fehér tésztát nyújtjuk ki, ebbe belenyomkodjuk a mazsolát és elsimítjuk. Utána kisebb méretűre kinyújtjuk a barna tésztát is.

A fehér tészta tetejére ráterítjük a barna tésztát, és mint a bejglit, feltekerjük.

Előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük (kb. 35-40 perc).

Neked ajánljuk