Emeletes foszlós kalács

Emeletes foszlós kalács

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Olcsó ételek

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1/2 kiskanál só
  • 10 dkg vaj
  • 2,5 dl tej
  • kb. 1/2 kiskanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 1 egész tojás a megkenéshez
  • olaj

Elkészítés:

A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, összekeverjük a porcukorral és a sóval. A vajat összevágjuk, hagyjuk enyhén megolvadni. Közben a tejet langyosra melegítjük, elkeverünk benne kb. fél kiskanál cukrot, ebben felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszt közepébe öntjük, hozzáadjuk a 2 tojássárgáját és az olvadt vajat, kidagasztjuk.

Ha már nem tapad a kezünkhöz, kevés lisztet hintünk a tetejére, a tálat egy konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk kb. 1 órán keresztül kelni.

Ha megkelt, lisztezett deszkára öntjük, és 9 kis cipóba osztjuk. A cipókat kézzel hengerekké nyújtjuk, hogy aztán befonhassuk: az alsó réteget négyből, a középsőt háromból fonjuk, a tetejére kettőből sodrunk copfot. Miután a fonatokat egymásra helyeztük a megolajozott tepsin, fogpiszkálóval rögzíthetjük őket, nehogy lecsússzanak egymásról.

Sütés előtt a kalácsot megkenjük 1 felvert tojással.160 fokon kb. 30 percig sütjük.

Neked ajánljuk