Ellenállhatatlan somlói galuska

Ellenállhatatlan somlói galuska

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

a sima piskótához:

  • 4 db tojás
  • 4 evőkanál porcukor
  • fél csomag Bourbon vaníliás cukor
  • 4 evőkanál liszt
  • fél csomag sütőpor

a kakaós piskóta:

  • 4 db tojás
  • 4 evőkanál porcukor
  • fél csomag Bourbon vaníliás cukor
  • 3 evőkanál liszt
  • 1,5 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • fél csomag sütőpor

a diós piskóta:

  • 4 db tojás
  • 4 evőkanál porcukor
  • 3 evőkanál liszt
  • 2-3 evőkanál cukrozott dió
  • fél csomag sütőpor

a sziruphoz:

  • 3 dl frissen facsart narancslé (kb. 2-3 db narancs)
  • 2 dl víz
  • 230 g kristálycukor
  • ízlés szerinti rum vagy rum aroma

a vaníliás krémhez:

  • 1 doboz habtejszin
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 5 dl tej
  • porcukor ízlés szerinti

a töltelékhez:

  • cukrozott dió

a csoki öntet:

  • 2 csomag Dr. Oetker csoki öntet
  • 5 dl tej
  • 2-3 evőkanál porcukor

Elkészítés:

Először is a piskótákat készítjük el. A sima piskótához a tojásokat szétválasztjuk, és a tojássárgájához hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd fehéredésig verjük. A tojásfehérjéket külön felverjük.

Egy nagy tálba jöhet a liszt, a sütőpor, utána jön a tojássárgájás keverék, majd lassu mozdulatokkal belekeverve a tojásfehérje hab.

A tésztát zsírpapírral kibélelt tepsibe öntjük és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt kész sütjük. Ezután ugyanígy járunk el a kakaós és diós piskótával is.

Ha kész mindhárom piskóta, félretesszük őket egy kicsit hűlni, és ez idő alatt elkészítjük a szirupot.

A narancsokat kifacsarjuk, hogy kb. a 3 dl narancslé meglegyen majd jöhet bele a 2 dl víz és már mehet is egy kis lábasba, amibe beleöntjük a kristálycukrot és elkezdjük forralni. Forrástól számítva további 5 percig forraljuk, és kész is. Félretesszük hűlni, és mikor már kihűlt (!) beletesszük a 2-3 evőkanál rum aromát is!

És már jöhet is a vaníliás krém. A habtejszint felverjük, utána a vaníliás pudingot az előírások szerint megfőzzük és félretesszük hűlni. Amikor már kellőképpen kihűlt a puding, csak akkor adjuk hozzá a habtejszínhez! (Én kb. a háromnegyed habtejszínhez szoktam az egész pudingot hozzáadni és a maradék tejszínből a somlói tetejét szoktam még díszíteni vele.)

Ezután jöhet is az összeállítás. Előveszünk egy mély tálat, alulra kerül a diós piskóta. Ezt jó erősen meglocsoljuk a sziruppal, majd tölteléknek megszórjuk egy kis cukrozott dióval és utána jöhet vékony rétegben a vaníliás krém. Ezután jön a kakaós piskóta, ezt is meglocsoljuk sziruppal, majd megszórjuk egy kis dióval és rárakjuk a vaníliás krémet is. És végül jöhet a sima piskóta, arra szirup, dió és vaníliás krém. A tetejét pedig a maradék habtejszínből tetszésünk szerint díszíthetjük.

Hűtőbe rakjuk – egy éjszakát érdemes pihentetni, hogy jól megszívja magát sziruppal a piskóta.

Ezután már csak egyetlen egy lépés van hátra a csoki öntet elkészítése, amihez a fél liter tejet elkezdjük melegíteni, majd hozzáadjuk a porcukrot, és a két csomag csoki öntet és sűrűsödésig főzzük.

A receptet Pecsét Brigi küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk