Diós piskótatekercs mascarponés-fahéjas szilvakrémmel

Diós piskótatekercs mascarponés-fahéjas szilvakrémmel

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 4 db egész tojás
  • 2 evőkanál víz
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • 4 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál darált dió
  • 250 g mascarpone
  • 1 evőkanál zselé fix
  • 2 evőkanál fehér csokis pudingpor

a szilva krémhez:

  • 14 dkg kék szilva
  • 1 teáskanál balzsam ecet
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját habosra verjük a 2 evőkanál barna cukorral, a cukorral és 2 evőkanál vízzel. A fehérjét csipet sóval elkezdjük robotgéppel felverni, amikor már kezd nőni a térfogata és habosodik, apránként hozzáadjuk a 2 evőkanál cukrot és kemény habot verünk belőle.

A tojássárgájához hozzáadjuk a sütőporos lisztet és a darált diót, összekeverjük, majd veszünk ki a tojásfehérje habból és fellazítjuk vele a tésztát, majd a maradék tojásfehérje habot apránként laza mozdulatokkal forgatjuk bele a piskótatésztába.

A kész piskótamasszát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk. A sütött 180 fokra előmelegítjük, majd 12 perc alatt megsütjük benne a piskótát. Veszünk egy konyharuhát, meghintjük liszttel, ráborítjuk a kisült diós piskótát, lehúzzuk a sütőpapírt és felcsavarjuk a konyharuha segítségével. Belecsavarjuk még a lehúzott sütőpapírba is és így hagyjuk kihűlni. Amíg hűl, addig elkészítjük a szilvakrémet.

A magozott szilvát belerakjuk egy lábasba, rászórjuk a barna cukrot, 1 evőkanál vízzel meglocsoljuk és a balzsamecettel feltesszük főni. Egyet forr, levesszük a tűzről, botmixerrel pépesítjük, majd kihűtjük. A mascarponét a porcukorral és a fahéjjal habosra keverjük, hozzáadjuk a szilvakrémet, a fehér csokis pudingport, és a zselé fixet alaposan összekeverjük.

Ha kihűlt kitekerjük és megkenjük a mascarponés fahéjas szilvakrémmel és visszatekerjük ismét szorosan a konyharuhával.

Legalább félórát hagyjuk így állni, majd felszeleteljük, a tejét megszórjuk porcukorral. Tálalásnál 1,5-2 cm-es szeleteket vágunk belőle.

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk