Diós, mákos, gesztenyés bejgli mazsolával

Diós, mákos, gesztenyés bejgli mazsolával

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

Hozzávalók 3 rúdhoz:

A tésztához:

  • 1,5 dkg élesztő
  • 1 tojás + 1 sárgája villával felverve
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 mk só
  • 5 dkg porcukor

A diótöltelékhez:

  • 20 dkg őrölt dió
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 dkg édes morzsa
  • 1 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 1 ek sárgabarack lekvár
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 reszelt alma
  • 4 dkg mazsola
  • rum

A máktöltelékhez:

  • 20 dkg őrölt mák
  • 1 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 dkg édes morzsa
  • 1 ek sárgabarack lekvár
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 1 reszelt alma
  • 4 dkg mazsola
  • rum
  • 1/2 citrom reszelt héja

A gesztenyetöltelékhez:

  • 25 dkg ízesített gesztenyemassza
  • 5 dkg cukor
  • 8 dkg aszalt szilva
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 3 dkg édes morzsa
  • 1/2 dl főzőtejszín
  • rum

A kenéshez:

  • 1 tojás

Elkészítés:

A töltelékekhez az aszalt szilvát daraboljuk, a mazsolával előzetesen külön-külön beáztatjuk kb. 4-4 cl rumba.

A mákos és diós töltékhez a tejet felforraljuk a cukorral, félrehúzzuk, a többi belevalóval összekeverjük, majd hűtjük. A gesztenyét összetörjük, a többi hozzávalót belekeverjük.

A tésztához a lisztben előbb a margarint, majd az élesztőt szétmorzsoljuk, a többi belevalóval összegyúrjuk, 3 cipót formázunk és letakarva 15 percig pihentetjük.

Egyenként téglalap formára kinyújtjuk, felkenjük a töltelékeket, a széleken kb. 2 cm-t üresen hagyunk, feltekerjük, a két szélét benyomkodjuk, és tepsibe helyezzük.

A tojássárgáját pici fehérjével összekeverjük, a rudakat lekenjük, langyos helyen pihentetjük, amíg a tojás meg nem szárad rajta. 23-24 fokon 1,5-2 óra.

Amikor a tojás megszáradt, újra lekenjük tojásfehérjével, hidegre tesszük fél órára, közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük. Megszurkáljuk egészen az aljáig a rudakat, sütőbe toljuk, és kb. 30 perc alatt megsütjük.

A tepsiben kihűtjük, hűvös helyen lefedve tároljuk és másnap szeleteljük.

Neked ajánljuk