Diós, mákos bejgli

Diós, mákos bejgli

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

Hozzávalók 8 rúdhoz (4 diós, 4 mákos):

A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 40 dkg rétesliszt
  • 40 dkg vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tojás
  • 2,5 dkg élesztő
  • 8 dkg porcukor
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 kávéskanál só

A diós töltelékhez:

  • 40 dkg darált dió
  • 4 dkg édes morzsa
  • 2 dl forró tej
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 8 dkg vegyes aszalt gyümölcs
  • 2 evőkanál rum

A mákos töltelékhez:

  • 40 dkg darált mák
  • 4 dkg édes morzsa
  • 2 dl forró tej
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 8 dkg vegyes aszalt gyümölcs
  • 2 evőkanál rum

A kenéshez:

  • 1 tojás

Elkészítés:

Elkészítés:

Az aszalványokat előzetesen mazsolányi méretűre aprítjuk, összekeverjük, rumba áztatjuk a felhasználásig.

Először a tölteléket készítjük el: A tejet a cukorral felforraljuk, a mákot és a morzsát belekeverjük. Félrehúzzuk, a többi belevalót hozzákeverjük az aszalványok kivételével. Lehűtjük. A diós tölteléket is így készítjük el.

A tésztához a lisztben szétmorzsoljuk a vajat, belemorzsoljuk az élesztőt (nem futtatjuk). A többi hozzávalóval jó alaposan összegyúrjuk, letakarva kb. 1/2 órát pihentetjük.

A tésztát elfelezzük, majd a darabokat újra felezzük, a kapott 4 darabot megint elfelezzük (8 db lesz így). Egyenként kinyújtjuk kb. 28x18 cm-es téglalap alakká, a töltelékkel megtöltjük, az aszalt gyümölccsel megszórjuk, feltekerjük, két szélét benyomkodjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól távol fektetjük (4 rúd per tepsi).

A kenéshez a tojássárgájájához keverünk kevés fehérjét, a rudakat lekenjük, pihentetjük kb. 1,5 órát, addig a tojás bőven megszárad, a tészta pedig kel. Megkenjük kicsit felvert tojásfehérjével, hideg helyre tesszük kb 30 percre.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A rudakat sűrűn megszurkáljuk. 25-30 perc alatt megsütjük. A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni!

Neked ajánljuk