Cukormentes almás pite

Cukormentes almás pite

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 350 g csökkentett szénhidrát tartalmú liszt
  • 100 g szorbit, (vagy xilit)
  • 200 g light margarin
  • 1 tojás
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 2 kanál tejföl (12 %-os)
  • 1 csipet só
  • 1/2 citrom reszelt héja.

A töltelékhez:

  • 1,5 kg alma,
  • 1 evőkanál szorbit
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 evőkanál gríz, vagy zsemlemorzsa
  • fél citrom leve
  • A hozzávalók, egy 28 cm-es kerek teflonos sütőformához (piteforma) vannak megadva. Ha kisebb formánk van, a mennyiségeket arányosan csökkentsük!

Elkészítés:

A lisztet, az édesítőt, a sütőport, a csipetnyi sót összekeverjük, hozzáütjük a tojást, hozzámorzsoljuk a hideg(!) light margarint, és a tejfölt is beletéve jól összedolgozzuk. A tésztát fél órára hűtőbe tesszük.

Közben elkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük (lehet kockázni is). Állni hagyjuk, majd kicsavarjuk. Fél citrom levével, őrölt fahéjjal, és kevés szorbittal ízesítjük. (Ha valaki édesebben szereti, tehet rá többet is.)

A tésztát a hűtőből kivéve kettéosztjuk. Legjobb arány a 2/3 : 1/3. A nagyobb részt lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd a vajjal kikent, és lisztezett formába terítjük, belenyomkodjuk. A széleket levágjuk, amit összegyúrunk a maradékkal.

Az így megformált tésztát enyhén megszórjuk búzadarával, esetleg zsemlemorzsával, majd ráterítjük az alma tölteléket, és egyenletesen elsimítjuk rajta.

A megmaradt tésztát ismét kinyújtjuk, és vagy egészben, (ez a klasszikus almás pite) vagy mint ebben az esetben csillag, esetleg más kiszúró formával kivágott tésztadarabokkal a tetejét megdíszítjük. Felvert tojás sárgájával megkenjük, és dióval dekorálhatjuk.

Ha egészben terítjük rá a tetejére a tésztát, feltétlenül szurkáljuk meg villával, hogy a sütés közben keletkezett gőz el tudjon távozni.

180 fokra előmelegíett sütőben, 40 perc alatt megsütjük. (Magasabb hőfokon könnyen megéghet a teteje!)

A receptet Gasztropajti küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk