Csokoládétorta

Csokoládétorta

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

1 laphoz:

  • 3 tojás
  • 9 dkg cukor
  • 8 dkg liszt
  • 1 dkg kakaó
  • 1/2 evőkanál víz
  • 1/2 evőkanál olaj
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • (3 lappot sütünk)

a krémhez:

  • 8 egész tojás
  • 35 dkg kristálycukor
  • 4 evőkanál kakaópor (Holland kakaó)
  • 40 dkg étcsokoládé(legalább 52% os)
  • 40 dkg vaj (csak vaj, ha lehet!)
  • (a tortaforma 26 cm-es)

Elkészítés:

A piskótához a tojásfehérjéket a cukorral felverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojássárgáját, az olajat és a vizet fokozatosan, és keményre verjük. A liszthez adjuk a kakaót, a sütőport, majd óvatosan fakanállal a habhoz keverjük.

A tortaformát kibéleljük sütőpapírral, beleöntjük a masszát, és 190 fokra előmelegített sütőben megsütjük (tűpróba). A másik két piskótát is elkészítjük.

A csokikrémhez egy fém keverőtálba tesszük a tojásokat, a cukrot, az átszitált kakaóport, és csomómentesre keverjük.

Egy lábasba felteszünk vizet melegedni. Egy keverőtálba beletördeljük a csokoládét. Ha elég meleg a víz, ráhelyezzük a keverőtálat, és kis lángon állandó keverés közben addig melegítjük, amíg sűrűsödni kezd. (Nem szabad nagy lángon forralni alatta a vizet, és otthagyni, mert összekapja a tojást!)

Ekkor levesszük a vízgőzről és hozzáadjuk a csokoládét, majd gőz fölött ismét állandó kevergetés közben még kb. 5 percig főzzük, majd teljesen kihűtjük. A vajat kihabosítjuk. Kanalanként hozzáadjuk a csokoládé krémhez (fontos, hogy egyforma hőmérsékletű legyen a vaj és a krém!).

Neked ajánljuk