Csokoládés rizottó szilvaraguval

Csokoládés rizottó szilvaraguval

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 8 dkg vaj
  • 1 rúd vanília
  • 1 rúd fahéj
  • 1 ág rozmaring
  • 40 dkg rizottónak való rizs (arborio, carnaroli)
  • 2 dl fehérbor
  • 7 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 10 dkg fehércsokoládé
  • 10 dkg (70%-os) étcsokoládé
  • tejszín a tálaláshoz

a rumos szilvaraguhoz:

  • 40 dkg szilva
  • 2,5 dl vörösbor
  • 1 dl rum
  • 2 evőkanál cukor
  • 1/2 rúd vanília
  • 1/2 rúd fahéj
  • ½ citrom leve
  • 1 evőkanál étkezési keményítő

Elkészítés:

Felmelegítünk 5 dkg vajat egy lábosban, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét, a fahéjat, és a rozmaringot. Beleszórjuk a rizst, 2-3 percig pirítjuk, majd felöntjük fehérborral. Belekeverjük a cukrot, 6-8 percig forraljuk, míg az alkohol elillan a borból, majd hozzáöntjük a tejet, és felforraljuk. Folyamatosan kevergetve annyi vizet adunk még hozzá, hogy a rizs majdnem megpuhul. (A jó rizottó mázgás, a rizsszemek közepe ropogós.)

A fehér- és az étcsokoládét késsel apróra vágjuk, a rizottót lehúzzuk a tűzről, és folyamatos keverés mellett beleszórjuk a csokoládét a maradék vajjal együtt. Lefedjük, és 5-6 percig hagyjuk állni. Lapos tálcára szedjük, és hagyjuk kihűlni. Azért fontos kiszedni, hogy ne puhuljon tovább a rizs, amíg kihűl.

A szilvaraguhoz a sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A szilvát megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk. A sütőben, 15 perc alatt megsütjük. A vörösbort a rummal, a cukorral és a fűszerekkel (fél rúd vanília és fahéj, fél citrom leve) a felére beforraljuk. Belekeverjük a sült szilvát, és 3-4 percig összefőzzük. Végül kevés vízzel elkeverjük a keményítőt, és besűrítjük vele a ragut.

A csokoládé rizottót tányérra kanalazzuk (vízzel kiöblített formába is tehetjük, majd onnan kiborítjuk), és a rumos szilvaraguval, illetve tejszínnel kínáljuk.

Cikk alatti banner

Neked ajánljuk