Csokoládés-cseresznyés Charlotte

Csokoládés-cseresznyés Charlotte

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 800 g briós vagy más édes péksütemény – héja nélkül
  • 650 g édes kimagozott cseresznye,
  • 150 ml tejszín
  • 150 g jó minőségű étcsokoládé
  • 120 g sótlan vaj
  • 2 evőkanál cseresznyepálinka vagy brandy
  • 2 teáskanál keményítő

A tálaláshoz:

  • kakaópor, tejszínhab, cseresznye

Elkészítés:

A tejszínt egy serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a csokoládét, kis lángon felmelegítjük, és addig keverjük, amíg a csokoládé el nem olvad. Ekkor hozzáadunk 30 g vajat, és addig keverjük, amíg fel nem olvad, majd hozzáadunk 1 csészényi megmosott, kimagozott cseresznyét, a pálinka vagy konyak felét. Egy tálba áttesszük, és két órára a hűtőbe tesszük.

A maradék vajat felolvasztjuk. A briósokból 6 db 5 cm-es, és 6 db 7 cm-es körszeletet vágunk, a többit félretesszük. Mindegyik körszelet egyik oldalát megkenjük olvasztott vajjal.

A kisebb szeleteket hat kisebb (125 ml-es) charlotte-, kuglóf- vagy süteményformák aljára tesszük – a vajas oldalával lefelé. A megmaradt brióst olyan (egyforma széles), hosszú csíkokra vágjuk, amilyen a formák alján lévő péksütemény aljától a pereméig ér. A péksütemény csíkokat körben elosztjuk a tálkák szélén, a vajas oldalával kifelé az edény felé, egyenletesen elosztjuk bennük a csokoládés cseresznyét, majd befedjük a félretett hat nagyobb koronggal (a vajas része nézzen felfelé).

A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A süteményformákat egy tepsibe tesszük és 20 percre a sütőbe toljuk (amíg aranysárga nem lesz).

Közben a megmaradt cseresznyét és pálinkát egy serpenyőbe tesszük. A keményítőt összekeverjük 1 evőkanál vízzel, a cseresznyéhez adjuk és takarék lángon, kevergetve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Kicsit lehűtjük.

A Charlotte-okat sütés után 5 percig állni hagyjuk, majd egy tányérra borítjuk. Kakaóval megszórva a cseresznye mártással és ízlés szerint tejszínhabbal tálaljuk.

Neked ajánljuk