Csokoládé szuflé vaníliaszósszal

Csokoládé szuflé vaníliaszósszal

Elkészítési idő

45 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Rafinált ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a csokoládé szufléhoz:

  • 20 g búzafinomliszt
  • 20 g teavaj
  • 220 ml tej
  • 20 g kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 200 g keserű csokoládé (70 %-os)
  • 3 db tojássárgája
  • 4 db tojásfehérje

a szuflé formához:

  • vaj
  • cukor

a vaníliaszószhoz:

  • 100 ml tej
  • 100 g habtejszín
  • 1 csipet só
  • 1 rúd vanília
  • 2 db tojássárgája
  • 5 g búzafinomliszt
  • 10 g teavaj
  • 1 evőkanál kristálycukor

Elkészítés:

A vaníliaszószhoz a tejet és a tejszínt egy lábasban összekeverjük és hozzáadunk csipetnyi sót. A vaníliát hosszában félbe vágjuk, a magját pedig kikaparjuk egy késsel. Mind a magot, mind a testet a tejbe áztatjuk, ezután a lábast tűzhelyre tesszük, elkezdjük felforralni, közben gyakran kevergetjük a habverővel, hogy ne égjen le.

Közben a lisztet és a vajat alaposan összedolgozzuk (nem lesz sok, kb. egy diónyi). A tojássárgáját habosra keverjük a kristálycukorral. Ha felforr a tej, hozzáadjuk a lisztes vajat, egy-két percig forraljuk, ettől a tej kissé besűrűsödik majd. A forró tejet óvatosan a habos tojáshoz csurgatjuk, közben kevergetjük. Az egész keveréket visszaöntjük a tejes lábasba, és visszatesszük tűzhelyre. Közepes tűzön melegítjük, közben intenzíven kevergetjük. Nem szabad felforralni, különbben kicsapódik a tojássárgája. Látni fogjuk, amikor elkezd besűrűsödni. Ez a folyamat kb. 80-85 fokon a leglátványosabb, és egyben ez a legideálisabb hőmérséklet. Ekkor azonnal hideg vízbe állítjuk a lábast, folyamatosan kevergetjük, amíg le nem hűl, hogy hűtőbe tehessük tálalásig.

A szuflé formákat alaposan kivajazzuk, és hűtőbe tesszük, a sütőt 190 fokra előmelegítjük. A lisztet alaposan eldolgozzuk a vajjal. A tejet feltesszük a tűzre, hozzáadjuk a kimért cukrot, valamint egy csipet sót. Felforraljuk, közben folyamatosan kevergetjük. Belerakjuk a lisztes vajat, egy-két perc alatt besűrítjük. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a keserű csokoládét, amellyel elkeverjük. Ha maradéktalanul felolvadt csokoládé, hozzákeverjük a tojássárgáját is. Ezután a csokoládés keveréket félre tesszük kicsit hűlni.

Közben a már egyszer kivajazott formákat még egyszer kivajazzuk, és kristálycukrot öntünk a formák belsejébe. Addig forgatjuk, amíg mindenhova tapad a cukorból. (A felesleges cukrot kiöntjük a formából.) A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd apránként a csokoládés keverékhez forgatjuk.

Óvatosan, ne törjük össze a habot! A kész szuflé tésztát beleöntjük a cukros-vajas formába. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a formákból legalább 5-6 cm-re ki nem emelkedik a szuflé. Kb. 15-20 perc alatt elkészül.

A szuflét forrón, a vaníliaszószt hűtve tálaljuk. A szuflé középébe egy mokkáskanállal lyukat készítünk, ennek belsejébe kanalazzuk a vaníliaszószt. Porcukorral meghintjük.

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk