Csokis-málnás mousse torta

Csokis-málnás mousse torta

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Rafinált ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

a vajas kakaós piskótához:

  • 2 tojás
  • 80 g liszt
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 8 dkg cukor
  • 70 g olvasztott, de nem forró vaj

a málna mousse-hoz:

  • 250 g málna
  • 70 g cukor
  • 35 g víz
  • 1 tojás
  • 2 dl tejszín
  • 17 g zselatinpor

a málnazseléhez:

  • 250 g málna
  • 6 dkg cukor
  • 13 g zselatinpor

az étcsoki mousse-hoz:

  • 20 dkg 70 % -osétcsoki
  • 1 presszókávé
  • 4 dl habtejszín
  • 1 vaníliás cukor
  • 15 dkg cukor
  • 17 g zselatinpor

a fehér csoki mousse-hoz:

  • 20 dkg fehér csoki
  • 4 dl habtejszín
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 17 g zselatinpor

a csoki bevonathoz:

  • 15 dkg étcsoki bevonó
  • 3 evőkanál olaj

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzácsorgatjuk a vajat és beleszitáljuk a kakaóval elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt 26 cm-es formában 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt megsütjük, és rácson kihűtjük.

A z étcsoki mousse-hoz a csokit felolvasztjuk mikróban vagy vízgőz fölött. Erős sűrű rövid kávét főzünk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot. A tejszínt habbá verjük a cukorral, a zselatint kb. fél dl vízben felolvasztjuk és melegen tartjuk, hogy folyós legyen.

A forró kávét ráöntjük az olvadt csokira és jól elkeverjük. A tejszínből kiveszünk néhány kanállal és elkeverjük a zselatinnal, majd hozzáadjuk a többi tejszínhabhoz és robotgéppel alacsony fokozaton jól elkeverjük. A z egészet a csokihoz adjuk és összekeverjük

A piskótát tálra tesszük, köré kapcsoljuk a torta karikát, jó ha magasabb az átlagnál, mert szép magas torta lesz. A krémet a piskótára öntjük eligazgatjuk és mehet a hűtőbe.

Közben elkészítjük a málnazselét. A gyümölcsöt a cukorral egy lábasban melegíteni kezdjük, és kevergetve addig melegítjük, amíg szétfő. Robottal pürésítjük, a feloldott zselatint belekeverjük, langyosra hűtjük és a megdermedt csokis rétegre öntjük, eligazítjuk és mehet is vissza a hűtőbe.

Jön a málna mousse. A málnát feltesszük főni, pürésítjük. Cukorral a vízből szirupot főzünk. A tojást felverjük és gőzfürdőn robottal keverve vékony sugárban belecsorgatjuk a szirupot, és tovább verjük, amíg besűrűsödik. Amikor kézmelegre hűlt, hozzákeverjük a málnapürét és összeforgatjuk a felvert tejszínhabbal. Betesszük hűlni a hűtőbe. Elkészítjük a zselatint és belekeverjük a hűtött krémbe, amit a megszilárdult zselé tetejére simítunk, és a torta ismét mehet vissza a hűtőbe.

Az étcsoki mousse-nál leírtak szerint elkészítjük a fehércsoki mousse krémet is, és a kidermedt málnás krém tetejére simítjuk. Újra hűtjük.

Amikor már teljesen megdermedt a tortánk, ráöntjük a tetejére és szépen eligazítjuk rajta a felolvasztott bevonó csokit, amit az olajjal szépen kikevertünk.

Egy éjszakára a hűtőbe tesszük az elkészült tortát (ez a legnehezebb része – kivárni, hogy végre ehessük). Másnap ízlés szerint díszítjük, majd tálalás előtt a tortakariát eltávolítjuk körülötte.

A receptet Vankó Sándorné küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk