Csokis csavart virág

Csokis csavart virág

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 3 dl langyos tej
  • 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojássárgája
  • 3 dkg élesztő
  • 60 dkg liszt
  • 1 evőkanál facsart citromlé

a krémhez:

  • 4 púpos evőkanál kakaó
  • 20 dkg vaj
  • 30 dkg cukor vagy egy kis üveg mogyorókrém

a tetejére:

  • 1 evőkanál tej
  • 1 tojássárgája
  • 1 teáskanál cukor

Elkészítés:

Az élesztőt kevés tejben egy kis cukorral felfuttatjuk. A tészta többi hozzávalóját a felfuttatott élesztővel összedolgozzuk, majd addig dagasztjuk, míg szép sima felületű és rugalmas tésztát nem kapunk. Félretesszük, letakarjuk és a duplájára kelesztjük.

Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, 4 cipóvá osztjuk. Egyenként, kb. lapostányér nagyságúra nyújtjuk őket.

A sütőlemezre teszünk egy darab sütőpapírt és erre helyezzük az első lapot. Ezt egyenletesen megkenjük a krém egyharmadával, ráhelyezzük a második lapot, ezt is megkenjük, majd a harmadik lap következik, a maradék krém, végül a negyedik lappal zárjuk.

Fogunk egy lapostányért vagy bármilyen kör alakú tálat, ezt a tésztára helyezzük és körben éles késsel szabályosra vágjuk. Ezután egyenlő, páros számú szeletre vágjuk. Kettesével kifele (egy-egy szeletet egymásnak ellentétesen) megcsavarjuk a szeleteket, széleiket összenyomjuk.

10 percig pihentetjük, addig a sütőt előmelegítjük 200C fokra.

A tésztát lekenjük a kikevert tejes/tojásos/cukros keverékkel, és szép aranybarnára sütjük.

A receptet Hajdú Beatrix küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk