Csirkés salátával töltött omlós tésztakosárkák

Csirkés salátával töltött omlós tésztakosárkák

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

16 db-hoz:

a tésztához:

  • 20 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál tejföl

a salátához:

  • 15 dkg csirkehús
  • 10 dkg kígyóuborka
  • 2 kisebb paradicsom
  • 1/2 fejes saláta
  • 2 dl natúr joghurt
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 kis csokor finomra vágott friss kapor

Elkészítés:

A szitált lisztet a vajjal és fél mokkáskanálnyi sóval gyorsan összemorzsoljuk, lefóliázva 1-2 órára a hűtőbe tesszük pihenni. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, 16 egyforma darabra vágjuk, kigömbölygetjük, kilapítjuk és kibélelünk vele 16 fém kosárkaformát. A széleknél a tésztát rányomjuk a forma éles szélére és levágjuk.

Sütőpapírral kibéleljük, szárazbabbal megtöltjük, hogy sülés közben üreges maradjon a kosárka. (Ha a tésztával bélelt kosárkákba összegyűrt alufóliát teszünk bélelésnek, a hő is jobban átjárja és könnyebb eltávolítani.) A sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük, kiszedjük belőle a babot és a papírt, a kosárkákat kiborítjuk a formából és hűlni hagyjuk.

Közben a salátához a csirkehúst felkockázzuk, kevés olajon megpirítjuk és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Félretesszük. A zöldségeket és a salátát megtisztítjuk, felaprítjuk, salátás tálba szórjuk. A joghurtot az olajjal elkeverjük, sóval, borssal, az aprított kaporral ízesítjük és lazán összeforgatjuk a salátával.

Tálalás előtt a kosárkákat megtöltjük a salátával. Ízlés szerin friss kaporral díszíthetjük.

Neked ajánljuk