Cronut – a croissant és a donut keveréke

Cronut – a croissant és a donut keveréke

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

  • Hozzávalók:
  • kb. 15 darabhoz:
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • 25 dkg vaj
  • 50 dkg liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • a sütéshez:
  • olaj

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos tejjel felfuttatjuk. A vajból 15 dkg-ot felkockázunk, a többit hűtőbe tesszük. A lisztet 1 teáskanál sóval, a cukorral összekeverjük, beleöntjük az élesztős tejet és hozzáadjuk a vajat. Robotgéppel összedagasztjuk. Nem szabad túl sokáig dagasztani, nem baj, ha maradnak benne vajdarabok. A tésztát folpackba csomagolva hűtőbe tesszük egy órára.

Ezt követően kivesszük, kinyújtjuk és a maradék jéghideg vajból vékony szeleteket vágunk, melyeket elhelyezünk a tészta egyik felén. A tészta másik felét a vajra hajtjuk. Ekkor újból kinyújtjuk, ennek a felére is teszünk vékony vajszeleteket és a másik felét újból ráhajtjuk, kinyújtjuk, vajat teszünk rá, behajtjuk. Folpackba csomagolva ismét hűtőbe tesszük 30 percre.

Ezt követően kivesszük a tésztát, kinyújtjuk, hajtogatjuk, most már vaj nélkül. Újból kinyújtjuk, újból hajtogatjuk, újból hűtőben pihentetjük. Megismételjük még egyszer a folyamatot, és hűtőben pihentetjük a végén a tésztát 30 percig.

Végül a tésztát kinyújtjuk 1 cm vastagra, és 10 cm-es köröket szaggatunk belőle. Egy kisebb körformával kiszaggatjuk a nagy kör belsejét is.

Magas falú serpenyőben 1 liter olajat felhevítünk, és a kiszaggatott fánkokat a forró olajban aranyabarnára sütjük. Ez azt jelenti, hogy mindkét oldalukat kb. 1-2 percig sütjük. Kivesszük az olajból, és papírtörlőn hagyjuk lecsepegni. Porcukorral vagy üresen, melegen tálaljuk.

Fotó: Recepttár.hu

Hasonló receptek