Bodzalekvár

Bodzalekvár

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Olcsó ételek

Hozzávalók:

3-4 kisebb üveghez:

  • 50 dkg bodzabogyó (fekete, jó érett)
  • 50 dkg édes alma
  • 2 db citrom
  • 40 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • őrölt fahéj
  • 1 csomag Knorr dzsemesítő
  • 1 dl víz

Elkészítés:

A bodzaszemeket egy villa segítségével lehúzzuk a száráról, majd felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Ezután a víz tetején úszkáló bodzaszemeket leszedjük, és kidobjuk a szemétbe.

A megmosott, és alaposan lecsepegtetett bodzát egy edénybe tesszük, majd rányomjuk a citromok levét, és ráöntjük a vizet. Ezután hozzáadjuk a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, ízlés szerint megszórjuk őrölt fahéjjal, és összekeverjük. Az almát meghámozzuk, majd egy nagyobb lyukú reszelőn hozzáreszeljük a bodzás-cukros keverékhez, és alaposan összekeverjük. Ezután feltesszük a tűzre, majd néha megkeverve, addig főzzük, amíg a bodzaszemek összeesnek (kb. 20 perc).

Amikor a bodza és az alma is teljesen puhára főtt, levesszük a tűzről, majd állandó keverés mellett beleszórjuk a Knorr dzsemesítőt. Ezután jó alaposan összekeverjük, majd az üvegekbe töltjük és légmentesen lezárjuk.

Pár percre fejtetőre állítjuk, majd visszafordítjuk és hagyjuk szobahőmérsékleten teljesen kihűlni.

(Ízlés szerint le is turmixolhatjuk, és hogy a magok ne kerüljenek bele a lekvárba, szűrőn át is passzírozhatjuk.)

Fogyaszthatjuk kenyérre, péksüteményre kenve, vagy éppen süteményekhez is adhatjuk.

Neked ajánljuk