Barackos túrótorta IV.

Barackos túrótorta IV.

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 5 tojás
  • 15 dkg kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 6 evőkanál finomliszt
  • 4 evőkanál olaj
  • 6 evőkanál tej
  • pici margarin a kikenéshez
  • 1 kg túró
  • 30 dkg porcukor
  • 1 dl tej
  • 2 dkg zselatinfix
  • kb. 60 dkg barack (vagy idénygyümölcs) vagy 2 barack konzerv
  • 2 dl víz
  • 1 csomag gyümölcskocsonya (ízesített, ha sima, akkor még 2 evőkanál cukor)

Elkészítés:

Elkészítés: Üssük fel a tojásokat, külön szedve a fehérjéket. A fehérjékből verjünk kemény habot, hozzáadva a 2 csomag vaníliás cukrot.

A tojássárgákhoz is adjuk hozzá a 15 dkg kristálycukrot, verjük fehéredésig, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót (sütőpor, 6 evőkanál liszt, 4 evőkanál olaj, 6 evőkanál tej), s keverjük csomómentessé, és homogénné. Adjuk hozzá óvatosan a fehérjehabot.

Kenjünk ki egy kör alakú (26 cm átmérőjű) sütőformát (hasznos, ha kapcsos, levehető a karimája). Lisztezzük is be egy picit, és öntsük bele a masszát. 10 percet nagy lángon sül (kb. 190 fok), s még 30-40 percet kis lángon a sütőben (170 fok kb.). Tűpróba, utána kivesszük hűlni.

Addig előkészítjük a többit. A túróhoz hozzáöntünk 30 dkg porcukrot, jól elkeverjük. 1 dl tejet felteszünk melegedni, majd hozzáöntjük a zselatint, folytonos kevergetjük, a zacskó hátoldalán jelzett ideig (kb. 3 perc), majd a túróhoz öntjük, elkeverjük. A barackot cikkekre szeleteljük.

Ha kész a piskóta, középen vízszíntesen félbevágjuk, és a tetejét félretesszük. Ráöntjük a túró felét, elegyengetjük. Ráhelyezünk pár barackszeletet. Majd a túró másik felét is rákanalazzuk, és simítjuk, majd újra barackokat helyezünk rá. Végül beborítjuk a piskóta tetejével, ezt is befedjük barackkal.

2 dl vizet felteszünk melegedni, egy kis részét összekeverjük a gyümölcskocsonya porral (ha nem ízesített, akkor még 2 evőkanál cukorral is), hozzáöntjük a vízhez, s folytonos kevergetés közben várjuk, hogy besűrösödjön. Nem fog látványosan sűrösödni, hisz akkor dermed, ha hűl. Majd lelocsoljuk vele a tortát. Ha picit lehűlt, betesszük a hűtőbe 1 éjszakát pihenni.

Következő nap levehetjük a forma karimáját, és már lehet is szeletelni!

Neked ajánljuk