Bakonyi sertéstokány

Bakonyi sertéstokány

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 70 dkg sertéscomb
  • 50 dkg gomba
  • 20 dkg füstölt császárszalonna
  • 1 db vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 db sárgapaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1-1,5 dl tejszín
  • 3 dl tejföl
  • 1 teáskanál liszt
  • csípős paprikakrém (Erős Pista)
  • 2 teáskanál pirospaprika
  • szerecsendió
  • majoránna
  • kakukkfű
  • 1/2 evőkanál zsír

Elkészítés:

A húst, és a császárszalonnát ízlés szerint felkockázzuk. (Én kisebb kockákra vágtam.) A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A paradicsomot és a paprikát vékonyan felszeleteljük. A gombát vágjuk vékony csíkokra vágjuk. A felkockázott szalonnához hozzáadjuk a zsírt, majd pár percig sütjük, hogy egy kis színt kapjon. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és addig pároljuk, amíg a hagyma üveges nem lesz, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a felszeletelt paradicsomot és paprikát, és tovább egy-két percig pároljuk.

Ezután hozzáadjuk a felkockázott húst, és addig pároljuk, amíg a hús kifehéredik, majd megszórjuk a pirospaprikával, és a fűszerekkel, megsózzuk, alaposan összekeverjük. Ezután hozzákeverjük a felcsíkozott gombát, majd annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje, és résnyire lefedve az edényt puhára főzzük. A tejfölt és a tejszínt simára keverjük a liszttel, majd hozzáöntjük a húshoz, és alaposan összekeverjük. Ezután még pár percig főzzük, hogy a szaft kissé besűrűsödjön, és utána ízesítünk, ha szükséges.

Ameddig a hús fő, elkészítjük hozzá az ízlés szerinti köretet. Tálaláskor a köretre (nokedlire) kanalazzuk a szaftos húst, majd ízlés szerint savanyúsággal kínáljuk.

Neked ajánljuk