Baklava házilag

Baklava házilag

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 1 kg vékony réteslap
  • 80 dkg durvára aprított mandulabél
  • 1,5 csésze olvasztott vaj
  • 2 csésze zsemlemorzsa
  • 3 ek. cukor
  • 3 kk. fahéjpor
  • 1 kk. szegfűszegpor

A sziruphoz:

  • 2 kg cukor
  • 5 csésze víz
  • 1/2 csésze konyak
  • 1 citrom leve

Díszítéshez:

  • egész mandula

Elkészítés:

A mandulabelet, cukrot, zsemlemorzsát, fahéjat és szegfűszeget alaposan összekeverem.Olvasztott vajjal kikenem a tepsi alját.Rárakok réteslapot, jól megkenem vajjal és rárakom a következő lapot is, majd így tovább, végül 4 lap legyen lerakva.Vékonyan rákenem egy réteg tölteléket.Rákerül 2 lap megvajazva, majd egy újabb sor töltelék.Ezt a koncepciót folytatom, míg el nem fogy, de legfelül 4 vajazott lap maradjon.Kockára vágom és a közepükbe mandulát nyomok.Kis vízzel locsolom és forró sütőben 15 percig sütöm 200 fokon, utána leveszem 160 fokra és pirosodáig sütöm.Közben a szirup alapanyagait, a konyak kivételével, mert azt a végén öntöm bele, összefőzöm 5-7 perc alatt é miután megsült a tészta, leöntöm vele.

Neked ajánljuk