Aranygaluska vaníliasodóval

Aranygaluska vaníliasodóval

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a galuskához:

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 2,5 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 3 db tojássárgája
  • 5 dkg vaj
  • csipet só
  • *

a szóráshoz:

  • 20 dkg dió
  • 10 dkg cukor
  • 12 dkg vaj
  • *

a vanília sodóhoz:

  • 4 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor vagy 1 vaníliarúd belseje
  • 4 db tojássárgája
  • 8 dl tej

Elkészítés:

A langyos tejben elkeverjük a cukrokat, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a két tojássárgáját, a tejben felfuttatott élesztőt és a vajat. Gyúrás közben hozzáadjuk a csipet sót, majd 20 percig kelesztjük.

A munkalapot és a tésztát megkenjük vajjal, majd a kezünkkel a tésztát fél cm vastagságúra nyújtjuk. Ezután olvasztott vajba mártott pogácsaszaggatóval félhold alakra szaggatjuk a tésztát, majd a cukorral kikevert dióban megforgatjuk, és a kivajazott, dióval megszórt tűzálló tálba helyezzük őket. Soronként olvasztott vajjal meglocsoljuk őket, a tetejét a maradék dióval megszórjuk. Letakarva még 20 percig kelesztjük.

A húsz perc letelte után 170 C fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük, vigyázva, hogy a teteje ne kapjon oda.

A sodóhoz a cukrot, vaníliáscukrot és a lisztet egy tűzálló tálba tesszük, jól összekeverjük. Hozzáadunk 1 dl tejet és a 4 db tojássárgáját. Ezt csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk (ha vanília rudat használunk akkor itt tegyük bele a tejbe ). Ha felforrt, lassan adagolva, folytonos keverés mellett adjuk hozzá a tojássárgás alaphoz, majd kis lángra téve besűrítjük a sodót.

A receptet Iván Fruzsina Fanni küldte be. Köszönjük!

Hasonló receptek