Angol húsvéti zsemle (Hot cross buns)

Angol húsvéti zsemle (Hot cross buns)

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 3 dkg vaj
  • 1,5 dl tej
  • 1 db tojás
  • 1,5 dkg élesztő (friss)
  • 5 dkg aszalt áfonya
  • 5 dkg aszalt sárgabarack
  • 1/2 narancs reszelt héja
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • csipet só

a kereszt hozzávalói:

  • 3 csapott evőkanál liszt
  • 2-3 evőkanál víz

a máz hozzávalói:

  • 1/2 dl víz
  • 2 evőkanál cukor

Elkészítés:

Az olvasztott vajat összekeverjük a langyos tejjel, az egész tojással, a reszelt citrom- és narancshéjjal, valamint a friss élesztővel. Ezután a kenyérsütőgép üstjébe öntjük.

A lisztet összekeverjük a porcukorral, a mézeskalács fűszerkeverékkel (vagy őrölt fahéjjal) egy csipet sóval, az apróra vágott aszalt áfonyával, és sárgabarackkal. Ezután a lisztes keveréket a folyékony hozzávalókra kanalazzuk, majd elindítjuk a dagasztó programot, és megdagasztjuk a tésztát. (Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát!)

Amikor a dagasztóprogram végzett, a tésztát áttesszük egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen egy óra hosszat kelesztjük. A megkelt tésztát ezután 8 részre osztjuk, majd a zsemléket megformázzuk. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd egymástól távolabb ráhelyezzük a megformázott zsemléket. (Sütés közben nagyra nőnek a zsemlék!)

A lisztet annyi vízzel simára keverjük, hogy egy sűrűbb masszát kapjunk. (a vizet apránként adagoljuk hozzá, nehogy túl híg legyen!) A sűrűbb masszát egy nejlonzacskóba töltjük, majd a sarkára vágjunk egy kicsi lyukat (kb. 0,5 centist) Ezután minden zsemlére keresztet rajzolunk belőle.

A sütő egyik sarkába egy edénybe vizet teszünk, majd előmelegítjük. Ezután a tepsit, sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten kb. 20 perc alatt szép barnára sütjük. (Ha nagyon elkezd barnulni a teteje, akkor sütőpapírral letakarjuk.)

A vízből és a cukorból pár perc alatt szirupot főzünk. A sütőből kivett forró zsemléket a sziruppal lekenjük, majd teljesen kihűlni hagyjuk. (Nem árt, ha pár órát hagyjuk állni tálalás előtt, hogy a szirupot beszívja a zsemle, mert különben kissé ragacsos marad.)

Tálaláskor az édes zsemléket ízlés szerint vajjal, lekvárral kínáljuk.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk