Almaszószos aranygaluska

Almaszószos aranygaluska

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • Hozzávalók

A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 2 db tojássárga
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1,25 dl tej
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 3 dkg élesztő
  • 3 ek. cukor
  • 2 csipet só

Az almaszószhoz:

  • 80 dkg alma
  • 1,5 dl fehérbor
  • 1 db citrom leve
  • 5 ek. cukor
  • darabka fahéj
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 2 szem szegfűszeg

Elkészítés:

A tésztához langyos, cukros tejben futtatom az élesztőt, 1 ek. liszttel, 15-20 percig.

A liszt közepébe tojást, tojássárgát, sót, vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat teszek, majd a futtatott élesztőt, és 4-5 percet dagasztom.

Az olvasztott vajat apránként hozzáadom, majd 30 percet pihentem.

Megfelezem, és mindkettőből 25 kis golyót szaggatok ki, amiket olvasztott vajba forgatok, és tepsibe rakok.

Letakarva kelesztem 40-45 percet, utána közepes lángon sütöm 35 percet.

A hámozott, csutkázott almákat negyedelem.

A szósz többi alapanyagát 2 dl vízben felforralom, amiben a az almákat párolom 15 eprcig.

Leszűröm, és a gyümölcsöt turmixolom, végül tálalom vele az aranygaluskát.

Neked ajánljuk