Almás szilvával töltött bőrös karaj

Almás szilvával töltött bőrös karaj

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 1,2 kg bőrös sertéskaraj
  • 1 és fél szelet szikkadt kenyér
  • 85 g magozott aszalt szilva, apróra vágva
  • 1 kis fej vöröshagyma, finomra vágva
  • 1 kis zellergumó, apróra vágva
  • 1 evőkanál finomra vágott friss petrezselyem
  • 1 citrom reszelt héja
  • fél alma, hámozva, durvára lereszelve
  • 25 g vaj
  • őrölt bors
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 500 ml (2 csészényi) csirkehúsleves (kockából is készülhet)

Elkészítés:

A sütőt 220 fokra előmelegítjük. A töltelékhez a kenyeret egy tálban apróra morzsoljuk, a szilvával, hagymával, zellerrel, reszelt almával, citromhéjjal, petrezselyemmel és az olvasztott vajjal összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk és alaposan összedolgozzuk.

A húst a bőre alatt éles késsel felszúrjuk, ebbe töltjük bele az előzőleg elkészített tölteléket és egyenletesen elosztjuk. Ezután a karajt sütőzsineggel körbetekerjük, hogy szép szabályos henger formát kapjunk.

2 teáskanál sót az ooívaolajjal összekeverünk és egyenletesen bedörzsöljük vele a karaj külső részét.

A húst egy magas falú edénybe tesszük, aláöntünk 1 csésze levest és 25 percre a forró sütőbe tesszük.

Ezután a hőt 180 fokracsökkentjük, és további 50 percig sütjük-pároljuk a húst (amíg megpuhul), közben ha szükséges, az elpárolgó levest alatta pótoljuk.

Végül a húst egy edénybe kivesszük, alufóliával lefedjük és tíz percig pihentetjük.

Közben a serpenyőben maradt léhez adunk még negyed csészényi levest, adjuk a lisztet, és nagy lángon habvevőrel folyamatosan kevergetve 1-2 perc alatt besűrítjük. Ezután az így kapott mártást szűrőn leszűrjük.

A húst ízlés szerint párolt zöldséggel vagy rizzsel, valamint a mártással tálaljuk.

Hasonló receptek