Almás crumble bogyós gyümölcsökkel

Almás crumble bogyós gyümölcsökkel

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 170 g sima liszt
  • 85 g porcukor
  • 85 g sótlan vaj
  • 1 tojás sárgája
  • 90 dkg alma
  • 110 g világos barna cukor
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 250g friss vagy fagyasztott vegyes bogyós gyümölcs (eper, málna, áfonya, ribizli)

A töltelékhez:

  • 225g sima liszt
  • 150 g sótlan vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 teáskanál mák
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1/2 teáskanál őrölt koriander

A gyümölcs szószhoz:

  • 100 g porcukor
  • 60 ml víz
  • 250 g vegyes bogyós gyümölcs

A tepsi kikenéséhez:

  • vaj
  • liszt

Elkészítés:

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy 24 cm-es tortaformát vajjal kikenünk, liszttel meghintünk.

A tésztához a lisztet, a porcukrot, a szobahőmérsékletű vajat egy robotgépben addig keverjük, amíg egyenletesen morzsalékos nem lesz. Hozzáadjuk a tojássárgáját, tovább keverjük, amíg a keverék kerek gombóccá nem áll össze. (Ha túl száraz lenne, kevés hideg vizet adunk hozzá.) Folpackba csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük.

A fél óra leteltével a tésztát az előkészített tortaformába nyomjuk és további 15 percre a hűtőbe tesszük. Ezután az előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük. A tésztát kivesszük, a sütő hőfokát 180 fokra mérsékeljük.

Az almákat meghámozzuk, a magházát eltávolítjuk, a gyümölcsöt ki kockára vágjuk. Az almakockákat a világos barna cukorral, fahéjjal és gyömbérrel egy serpenyőbe tesszük, 2 evőkanál vizet adunk hozzá és fedő alatt, alacsony lángon puhára főzzük.

Az almakompótot egyenletesen a megsült tésztaalapra tesszük és meghintjük a vegyes gyümölccsel.

A töltelékhez a lisztet, a vajat, a cukrot, a mákot, a fahéjat, a gyömbért és a koriandert egy evőkanál hideg vízzel addig keverjük, amíg durva morzsalékos nem lesz. Ekkor a bogyós gyümölcsök tetején egyenletesen elosztjuk, és egy kicsit a kezünkkel rányomkodjuk. 180 fokon 25-30 percig sütjük, majd kihűlni hagyjuk.

A gyümölcsmártáshoz a porcukrot 60 ml vízzel egy serpenyőben közepes lángon felmelegítjük – amíg a cukor feloldódik. Hozzáadjuk a gyümölcsöket és két perig főzzük, a gyümölcsöket közben a fakanállal szétnyomkodjuk. Kihűlni hagyjuk, majd mixerben pürésítjük.

A morzsa sütit szeletekre vágva a bogyós mártással tálaljuk.

Neked ajánljuk