Áfonyás sajttorta (cukorbetegeknek

Áfonyás sajttorta (cukorbetegeknek

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

  • Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 4 dkg barna rizsliszt
  • 5 dkg eritrit
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál holland kakaó
  • 2 db tojás (nagy)
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • csipet só
  • *
  • a sajtkrémhez:
  • 50 dkg macsarpone
  • 2 dl Meggle habtejszín (30%-os)
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 10 dkg eritrit (vagy ízlés szerint)
  • 3 db lapzselatin
  • 2 evőkanál víz
  • *
  • a karamellizált áfonyához:
  • 10 dkg áfonya
  • 1 teáskanál eritrit
  • (a tortaforma 20 cm-es)

Elkészítés:

A csokoládét és a vajat külön-külön felolvasztjuk, majd hagyjuk visszahűlni. A lisztet összekeverjük egy csipet sóval és a kakaóporral. Az egész tojásokhoz adjuk az eritritet, majd robotgéppel jó habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk az olvasztott csokoládét és szintén összekeverjük, majd állandó keverés mellett, hozzácsurgatjuk az olvasztott vajat is. Ezután beleszitáljuk a lisztes kakaót, majd a masszát simára keverjük. A tortaformát sütőpapírral kibéleljük (vagy kizsírozzuk és kilisztezzük) majd egyenletesen belekanalazzuk a masszát. Az előmelegített sütőbe tesszük és közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt készre sütjük (tűpróba). (Én légkeverésnél 170 fokon, 15 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve pár percig a formában hagyjuk hűlni, majd rácsra helyezzük és egészen kihűtjük.

A zselatinlapokat 5 percre annyi hideg vízbe áztatjuk, hogy bőven ellepje. A habtejszínt kemény habbá verjük, majd félre tesszük. A mascarponéhoz adjuk az eritritet és a vaníliaaromát, majd habosra keverjük. A megázott zselatinlapokat a vízből kivesszük, és alaposan kinyomkodjuk. Ezután egy edénybe tesszük, hozzáadunk 2 evőkanál vizet, és kevergetve addig melegítjük, hogy teljesen feloldódjon, majd éppen csak langyosra hűtjük. Ezután hozzáöntjük a mascarponekrémhez és alaposan összekeverjük. Ezután keverőkanállal, két részletben hozzákeverjük a felvert tejszínhabot is. (Arra figyeljünk, hogy a hab ne nagyon törjön össze.)

A tortaformát sütőpapírral kibéleljük, beletesszük a teljesen kihűlt tésztát, majd egyenletesen rákanalazzuk a habos mascarponekrémet. Ezután pár órára vagy egész éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy kellően megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. Az áfonyát egy tányérba tesszük, megszórjuk az édesítővel, majd a mikróban pár perc alatt megkaramellizáljuk. (Közben óvatosan, hogy az áfonya ne törjön össze, legalább kétszer átkeverjük.) Ezután teljesen kihátjük, mielőtt a tortára kanalaznánk.

A tortaformából a tortát kivesszük, tálcára helyezzük, majd rákanalazzuk a teljesen kihűlt áfonyát. Tálalás előtt a tortát ízlés szerint felszeleteljük, a szeleteket süteményes tányérra helyezzük, úgy kínáljuk.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk