Zúzapörkölt túróstésztával

Zúzapörkölt túróstésztával
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 50 dkg tisztított csirkezúza
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 dl vörösbor (elhagyható)
  • 1 csapott evőkanál fűszerpaprika
  • frissen őrölt bors
  • só vagy delikát
  • olaj
  • 1 db paradicsom
  • 1/2 db tv paprika
  • *
  • a tésztához:
  • 20 dkg fodros nagykocka
  • 1 ujjnyi csík füstölt szalonna
  • 20 dkg túró
  • 1 kis pohár tejföl
  • 50 dkg tisztított csirkezúza
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 dl vörösbor (elhagyható)
  • 1 csapott evőkanál fűszerpaprika
  • frissen őrölt bors
  • só vagy delikát
  • olaj
  • 1 db paradicsom
  • 1/2 db tv paprika
  • 20 dkg fodros nagykocka
  • 1 ujjnyi vastagságú csíknyi füstölt szalonna
  • 20 dkg túró
  • 1 kis pohár tejföl

Elkészítés:

A pörkölttel kezdjük, mert idő kell, hogy puhára főjön. Először a hagymát apró kockákra vágjuk , majd kevés olajon aranybarnára pirítjuk. Közben a paprikát és a paradicsomot megmossuk és felvágjuk. (Én a késes aprítóban össze is szoktam tumixolni, nem szeretem, ha paradicsomhéj vagy paprikadarabok úszkálnak a pörköltben, ha csak nem nagyobb mennyiségben kerülnek bele, azaz lecsós alapon főzöm a húst.)

A megpirult hagymát megszórjuk a fűszerpaprikával, és rögtön rá is öntjük a paradicsomos levet, nehogy megégjen. Jól elkeverjük, sózzuk, borsozzuk. Rátesszük a zúzát és fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük a borral, és lefedve pároljuk. (Menet közben elfövi a levet, erre vigyázzunk, lehet, hogy kétszer is pótolni kell. De inkább többször kevesebb folyadékot adjunk hozzá, mint hogy később ne legyen sűrű a szaftja.)

Közben felkockázzuk és kisütjük a tésztához a szalonnát. Egy lábasban sós vízben a szokásos módon kifőzzük a fodros nagykockát. Leszűrjük, jól lecsepegtetjük és megszórjuk a túróval, szalonnával, kevés kisütött zsírral. (Én a tejfölt is belekevertem most.) Lefedve félre tesszük.

Ha a zúza megpuhult, és szép fényes-sűrű a szaftja, akkor el is készültünk, már csak tálalni kell. A tányér egyik felére nálam a tészta került, a másikra a zúza pörkölt.

Megjegyzés:

A receptet Sikli Timi küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti