Zserbó torta (eredeti recept szerint készítve)

Zserbó torta (eredeti recept szerint készítve)

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

24 cm-es tortaformához:

  • 30 dkg liszt
  • 3 db tojássárgája
  • 15 dkg vaj
  • 1 dkg élesztő
  • 0,5 dl tej
  • 1 mk sütőpor
  • 5 dkg porcukor
  • egy csipet só

a töltelék hozzávalói:

  • 35 dkg darált dió
  • 15-20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2-3 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 3 tojásfehérje
  • 1 rumaroma (vagy rum)

a bevonáshoz:

  • 1 tábla jó minőségű csokoládé (60 %-os)

Elkészítés:

A tejet egy pici cukorral meglangyosítsuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a hideg vajat, és elkezdjük összemorzsolni.

Amikor már kezd morzsalékos lenni, hozzákeverjük a porcukrot, majd a közepébe egy mélyedést készítünk. Ide öntjük bele a tojássárgákat, és a felfuttatott élesztőt, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát.

A tésztát három egyenlő részre osztjuk, majd cipóvá formázzuk. Lisztezett felületen az egyik tésztacipót kinyújtjuk, majd belehelyezzük az előzőleg vajjal kikent, és liszttel megszórt tortaformába.

A diót alaposan összekeverjük a porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverjük a lekvárt, és az ízlés szerinti mennyiségű rumaromát is.

A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd apránként, óvatosan hozzákeverjük a cukros dióhoz. Ezután a töltelék felét egyenletesen a formában lévő tészta tetejére kanalazzuk.

A másik tésztacipót szintén kinyújtjuk, majd a diós töltelék tetejére helyezzük. A maradék tölteléket ezután szintén a tésztára kanalazzuk. Ezután a harmadik tésztacipót is kinyújtjuk, és befedjük vele a tölteléket. Tenyérrel kicsit lenyomkodjuk, majd villával néhány helyen megböködjük, hogy sütés közben a gőz eltudjon távozni. Végül a tésztát tejjel vékonyan lekenjük.

Előmelegítetett sütőbe tesszük (légkeveréses üzemmódban 150 fokon kb 30 perc) és szép aranybarnára sütjük.

A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni. A csokoládét fel gőzfürdő fölött felolvasztjuk, majd rácsorgatjuk a teljesen kihűlt torta tetejére. Egy spatula segítségével egyenletesen elsimítjuk, majd hagyjuk teljesen megdermedni.

Tálalás előtt a tortát éles késsel ízlés szerint felszeleteljük.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk