Zserbó szelet

Zserbó szelet

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 500 g finomliszt
  • 300 g vaj
  • 10 g porcukor
  • 1 db tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 dl tejföl
  • *

a töltelékhez:

  • 400 g sárgabaracklekvár
  • 220 g darált dió
  • 200 g porcukor
  • 200 g étcsokoládé
  • 1 teáskanál vaj

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a sütőporral, elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a porcukrot és a tojást, és összedolgozzuk a tésztát. Annyi tejfölt adunk hozzá, amitől lágy, de ruganyos lesz. Ezután három részre osztjuk és 20 percig pihentetjük.

Az első adag tésztából lisztezett deszkán kb. 25×35 centis téglalapot nyújtunk, amit egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítunk. Megkenjük a lekvár felével és megszórjuk a porcukorral elkevert dió felével. Újabb réteg vékony tészta következik, majd a lekvár és a cukros dió másik fele, amire ismét egy réteg tészta kerül, amit megszurkáljuk villával – ez lesz az utolsó réteg. 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük.

A sütőből kivéve hagyjuk egy kicsit a tepsiben pihenni, majd egy határozott mozdulattal megfordítjuk és eltávolítjuk róla a sütőpapírt. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni.

A csokimázhoz a csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk és adunk hozzá egy diónyi vajat is, hogy szép fénye legyen. A csokimázt a kihűlt zserbóra csorgatjuk és egy spatulával szépen egyenletesen elsimítjuk.

Hagyjuk teljesen kihűlni és csak akkor szeleteljük, ha a csokoládé teljesen megszilárdult. Ez a sütemény másnap a leges legfinomabb.

A receptet Botos Anna Mária küldte be. Köszönjük!

Hasonló receptek