Zserbó szelet

Zserbó szelet

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 500 g finomliszt
  • 300 g vaj
  • 10 g porcukor
  • 1 db tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 evőkanál tejföl
  • *
  • a töltelékhez:
  • 400 g sárgabaracklekvár
  • 220 g dió
  • 200 g porcukor
  • *
  • a bevonathoz:
  • 200 g étcsokoládé
  • 50 g vaj

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a sütőporral, elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a porcukrot és a tojást, és összedolgozzuk a tésztát. Annyi tejfölt adunk hozzá, amitől lágy, de ruganyos lesz. Három részre osztjuk, és 20 percig pihentetjük.

A diót ledaráljuk és elkeverjük a porcukorral.

Az első adag tésztából lisztezett felületű deszkán kb. 25×35 centis téglalapot nyújtunk, amit egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetünk, és elsimítunk. Megkenjük a lekvár felével, megszórjuk a porcukorral elkevert dió felével. Újabb réteg vékony tészta következik, majd a lekvár és a cukros dió másik fele, amire ismét egy réteg tészta kerül. Ezt követően megszurkáljuk villával, hogy a keletkezett gázok el tudjanak távozni. 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk egy kicsit a tepsiben pihenni, majd egy határozott mozdulattal megfordítjuk és eltávolítjuk róla a sütőpapírt is. Hagyjuk a süteményt teljesen kihűlni, ez nagyon fontos.

A csokimázhoz a csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk és hozzáadjuk a vajat is, hogy szép fénye legyen.

A kihűlt tésztára ráöntjük az olvasztott csokoládét és szépen, egyenletesen elsimítjuk rajta. Hagyjuk teljesen megdermedni és csak akkor szeleteljük fel, ha a csokoládé teljesen megszilárdult rajta.

Ez a sütemény másnap a leges legfinomabb!

A receptet Botos Anna Mária küldte be. Köszönjük!

Hasonló receptek