Zserbó szelet

Zserbó szelet
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 20 dkg zsír-vagy vaj
  • 4 evőkanál tej
  • 2 dkg élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 csipet só
  • *
  • kb. 40 dkg baracklekvár
  • 30 dkg őrölt dió
  • 20 dkg cukor
  • rumaroma
  • 1 db citrom reszelt héja
  • *
  • a csokoládébevonathoz:
  • 2 tábla étcsoki
  • 5 evőkanál olaj
  • (a tepsi 35 x 30 cm-es)
  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 20 dkg zsír-vagy vaj
  • 4 evőkanál tej
  • 2 dkg élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 csipet
  • *
  • 40 dkg baracklekvár
  • 30 dkg őrölt dió
  • 20 dkg cukor
  • rumaroma
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 2 tábla étcsoki
  • 5 evőkanál olaj

Elkészítés:

A lisztet a zsírral, cukorral elmorzsoljuk, majd a tojássárgájával, sóval, szódabikarbónával, a langyos cukros tejben felfuttatott élesztővel tésztát készítünk. A tésztát jól kidolgozzuk és 3 részre osztjuk.

Mindhármat késfoknyira kinyújtjuk. Az első lapot a zsírozott, lisztezett tepsibe helyezzük és megkenjük baracklekvárral, majd rászórjuk a cukros dió felét. (A cukros dióba belereszeljük a citrom héját és összekeverjük.) Ezután rácsepegtetjük a rumaromát.

Rátesszük a másik lapot, megkenjük lekvárral, meghintjük a maradék cukros dióval és erre is locsolunk kevés rumaromát. Befedjük a harmadik lappal és egy órát kelni hagyjuk.

A sütőt közepes erősségűre felmelegítjük (alsó-felső lángon 180 fok, hőlégkeverésen 160 fok), és megsütjük benne a zserbót. Ha kihűlt, a csokimázzal bevonjuk.

A csokimázhoz az étcsokit az olajjal a mikróban felolvasztjuk (30 másodpercenként melegítve, közben kis szünetet tartva, megkeverve), majd rákenjük a tésztára.

Ha a csokimáz rádermedt, éles késsel, hosszúkás szeletekre vágjuk.

Megjegyzés:

A receptet Lakos Istvánné küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti