Zserbó kosárka

Zserbó kosárka

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 20 dkg extra süteményliszt
  • 1 teáskanál sötét kakaópor
  • 7 dkg porcukor
  • 14 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • *
  • a töltelékhez:
  • 5 dkg cukor
  • 15 dkg darált dió
  • fél kezeletlen citrom reszelt héja
  • 10 dkg baracklekvár
  • *
  • a díszítéshez (bevonat):
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál olaj
  • pirított mogyoró durvára vágva

Elkészítés:

A tésztához a lisztet egy keverőtálba tesszük – a kakaópor, cukor, csipet só, tojássárgája, vaj darabolva kerüljön bele, amit a robotgép dagasztókarjának segítségével sima tésztává dolgozunk. A hűtőbe tesszük alufóliába csavarva egy éjszakára.

Másnap a kis kosárformákat és a sütőtepsit előkészítjük. A tésztát a munkalapon fél centiméter vastagságúra nyújtjuk, és alálisztezünk. A formákat kissé belisztezzük és kiszaggatjuk vele a tésztát, majd az ujjunk segítségével benyomjuk a formába, megfordítva a kezünkben. Megszúrjuk villával a közepüket és sütőlapra rakjuk. (Nekem csak 6 darab formám van, így tovább tart a sütés.)

200 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 5-7 perc alatt világosra sütjük (kb. 34 db lesz belőle.) Amikor kivesszük a formából, várnunk kell, mert csak hideg formába tehetjük újra a tésztát.

A töltelékhez a cukrot, a darált diót, a citrom héját a baracklekvárral összekeverjük.

A kihűlt tésztakosárkát félig töltjük a töltelékkel és vizes újjal egyenletesre igazítjuk.

A csokoládét gőz felett az olajjal összemelegítjük, s mindegyik tetejére annyit csorgatunk belőle, hogy eltakarja a tölteléket. Darabolt, pirított mogyoróval megszórjuk, és betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen. dermedni tesszük a hűtőbe.

A receptet Németh Zsuzsa küldte be. Köszönjük!

Hasonló receptek