Zserbó

Zserbó
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 35 dkg finomliszt
  • 3 dkg élesztő
  • 0,5 dl tejföl
  • 5 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 1 csipet sütőpor
  • a töltelékhez:
  • 25 dkg darált dió
  • 15 dkg porcukor
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 40 dkg sárgabaracklekvár
  • a csokimázhoz:
  • 15 dkg tejcsokoládé
  • 7 dkg vaj
  • 35 dkg finomliszt
  • 3 dkg élesztő
  • 0,5 dl tejföl
  • 5 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj
  • 1 csipet
  • 1 csipet sütőpor
  • 25 dkg darált dió
  • 15 dkg porcukor
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 40 dkg sárgabaracklekvár
  • 15 dkg tejcsokoládé
  • 7 dkg vaj

Elkészítés:

A lisztbe belekeverjük az élesztőt, a sütőport, a cukrot, valamint a többi hozzávalót és jól eldolgozzuk. Ha kell, teszünk még hozzá lisztet. Ha jól gyúrható lett a tészta, három felé osztjuk. Mindhármat kinyújtjuk aránylag egyforma alakúra (kb. 35x25 cm), (igyekezzünk ne túl vastagra nyújtani).

A tepsit kivajazzuk, majd kilisztezzük, és az első lapot belerakjuk a tepsibe. Megkenjük a lekvár felével, majd meghintjük a darált dió, porcukor, reszelt citromhéj, őrölt fahéj és vaníliás cukor keverékének a felével. Ráhelyezzük a másik lapot, azt is hasonlóképpen kenjük és töltjük, majd jöhet a harmadik lap úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele.

A felső lapot villával megszurkáljuk, hogy a gőz sütés közben eltávozzon belőle. (Én csak addig kelesztem, amíg a sütőt 180 C-fokra előmelegítem, ez kb. 10 perc.)

Az előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük a gázsütő 3-as fokozatán, amíg a teteje egyenletes pirosas-barnás nem lesz. (Én félidőben kivettem a tepsit és megfordítottam, hogy a belső fele kerüljön kívülre, hogy mindkét fele egyformán átsüljön.)

A tetejére a csokimáz kerül. Ha a sütemény kihűlt, a csokoládét és a vajat a mikró kis fokozatán felmelegítjük, és rákenjük a süteményre. Hűtőbe rakjuk, hogy megdermedjen. (Én általában este megsütöm, ha langyosra hűlt, hűtőbe rakom, s másnap reggel rakom rá a csokimázat.) Utána visszarakjuk a hűtőbe pár órára, és utána már szeletelhetjük is.

Megjegyzés:

A recepteket Medovarszki Tamásné küldte be. Köszönjük!