Zöldségleves sonkagaluskával

Zöldségleves sonkagaluskával

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a leveshez:

  • 20 dkg gomba
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 teáskanál ételízesítő
  • őrölt bors
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 teáskanál liszt
  • 1 evőkanál olaj
  • víz

a sonkagaluskához:

  • 10 dkg főtt füstölt sonka
  • 3-4 evőkanál liszt
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1 db tojás (nagy)
  • őrölt bors
  • 2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld

Elkészítés:

A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, és a gombát megtisztítjuk, majd ízlés szerint felvágjuk. A vöröshagymát megpucoljuk és apróra vágjuk. Az olajat felhevítjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, és üvegesre pároljuk. Ezután hozzáadjuk a feldarabolt sárgarépát és a petrezselyemgyökeret, és félig lefedve pár percig pároljuk. Ezután beletesszük a gombát is, megszórjuk az ételízesítővel, majd még pár percig tovább pároljuk. Végül annyi vízzel öntjük fel, hogy jól ellepje, majd puhára főzzük a zöldségeket. Egy tálkában a tejfölt a mustárral, liszttel simára keverjük. Állandó kavarás mellett a forrásban lévő levesbe csurgatjuk és felforraljuk. Ezután kanállal beleszaggatjuk az előzőleg elkészített sonkagaluskát.

A sonkagaluskához a sonkát és a vöröshagymát botmixerrel pépesítsük (vagy ledaráljuk). Ezután a liszthez adjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, majd összekeverjük. Ezután hozzáadjuk az egész tojást, majd összekeverjük, hogy könnyen szaggatható galuskatésztát kapjunk. (Ha szükséges, pici vizet önthetünk hozzá.)

A forrásban lévő levesbe szaggatott galuskák akkor jók, ha feljönnek a leves tetejére. Ekkor mérsékeljük alatta a lángot, néhány percig tovább főzzük, majd a tűzről levesszük.

A levest tányérba merjük, majd apróra vágott petrezselyemzölddel megszórva kínáljuk.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk