Zöldséges zöldbableves húsgombócokkal

Zöldséges zöldbableves húsgombócokkal
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • kb. fél dl olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • só (ízlés szerint - nálam 2 teáskanál volt)
  • 2 kávéskanál pirospaprika
  • 30-35 dkg mirelit zöldbab
  • 1 db burgonya bors
  • 1 db babérlevél (elhagyható)
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 dl tejföl
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor kapor
  • a húsgombócokhoz:
  • 40 dkg darált marhahús
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • bors
  • fél dl olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 2 kávéskanál pirospaprika
  • 30-35 dkg mirelit zöldbab
  • 1 db burgonya bors
  • 1 db babérlevél
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 dl tejföl
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor kapor
  • 40 dkg darált marhahús
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • bors

Elkészítés:

A hagymát apróra vágjuk, majd a felhevített olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a megpucolt, majd vékony csíkokra vágott sárgarépát, fehérrépát és összekeverjük.

Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk fűszerpaprikával, sózzuk, majd felöntjük vízzel és felforraljuk. Hozzáadjuk a zöldbabot, borsozzuk, babérlevéllel és 1-2 gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük, majd lassú tűzön főzzük tovább. Amikor a zöldbab már félpuha, hozzáadjuk a megpucolt, majd kockákra vágott burgonyát is.

A húsgombóchoz a darált húst elkeverjük a tojással, a zúzott fokhagymával és sóval, borssal ízesítjük. Vizes kézzel kisebb golyókat formázunk belőle, és óvatosan a forró levesbe ejtjük őket. Lassú tűzön készre főzzük.

A tejfölből és a lisztből habarást készítünk, majd a leves forró levéből egy merőkanállal hozzáadunk, elkeverjük, ezután a leveshez adjuk. Így elkerülhetjük, hogy a tejföl kicsapódjon a levesben. Megszórjuk apróra vágott friss petrezselyemmel, majd a tűzhelyet lekapcsoljuk. Friss kenyérrel tálaljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kovács Mária küldte be. Köszönjük!