Zöldséges-tejszínes csirke, ahogy Rami szereti

Zöldséges-tejszínes csirke, ahogy Rami szereti

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 4 csirkecomb (vagy csak felső comb vagy csirkemell filé, de szárnnyal keverve is isteni)
  • 2 nagy paprika
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 nagyobb csomag bacon kocka
  • 1-2 közepes paradicsom vagy 3 koktél paradicsom
  • 2 evőkanálnyi zsiradék (ha nem lenne elég zsíros a szalonna)
  • 1 marhahúsleves kocka (elhagyható, nélküle is nagyon finom)
  • kb. 2 evőkanál zöldfűszeres citromos grill fűszerkeverék (vagy só kevés fokhagyma és 1 nagy citrom reszelt héja – a levéből is lehet nyomni bele)

Elkészítés:

A csirke részeket megsózzuk, és kicsit állni hagyjuk. Egy edényben zsírjára olvasztjuk a bacon kockákat és a felvágott hagymát. Ha nem elég zsíros a szalonna, két evőkanálnyi zsiradékot adunk hozzá. (Én most mangalica zsírral készítettem, de a kókuszzsírral és egyéb növényi olajjal is tökéletes lesz.)

Amikor már félig megpirult a szalonna és a hagyma, hozzáadjuk a felcsíkozott vagy/és karikára vágott paprikát és a félbe vágott paradicsomot.

Ezután a bőrös felükkel alulra beletesszük a hús darabokat, és kicsit megkapatjuk. Ha van citromos fűszerünk, nem sózzuk meg, mert van benne só – 1 evőkanálnyit elosztunk rajta a hús tetején. (Ha nincs ilyen fűszerünk, akkor enyhén megsózzuk, kevés összezúzott fokhagymát adunk hozzá, belereszeljük a citrom héját, majd keverés és kóstolás után, ha nem érezzük eléggé a citromos ízt, akkor kevés citromlevet is keverhetünk bele.)

Néhány perc után megfordítjuk a húsokat, és ezt a felét is megszórjuk 1 evőkanál citromos fűszerrel (vagy enyhén sózzuk és citromhéjjal-lével ízesítjük.) Keverés után rátesszük az edény tetejét és alacsonyabb lángon (nálam a 9 fokozatú tűzhelyen 4-esen) 10 percig főzzük.

Ezután megfordítjuk a húsokat, és újabb 10 percig főzzük, majd a főzőtejszínt hozzáöntve újabb 10 perc következik, hogy a csirke kellően megpuhuljon és magába szívja az ízeket.

Ezután elzárjuk alatta a gázt, a húst kivesszük belőle, a zöldséges szaftot botmixerrel krémesre keverjük, majd mehetnek vissza a csirke részek. Még egyet rottyantunk rajta, ezután már tálalhatjuk is.

(Nyár elején kevésbé szaftosra készítem, és petrezselymes újkrumplival tálalom, máskor, rizstésztával, vagy ahogy most is, spagetti tésztával.

A lányom egyik kedvence, amit napokig képes enni – azért is készült a képen látható, arányosan nagyobb mennyiségben és edényben.)

Neked ajánljuk