Zöldséges-sonkás lepény

Zöldséges-sonkás lepény
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória
Hozzávalók:
  • 1 csomag Tante Fanny leveles tészta
  • 50 dkg fagyasztott zöldségkeverék
  • 3 evőkanál liszt
  • 8 dkg vaj
  • 3-4 dl tej
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg reszelt sajt (parmezán, gouda, ízlés szerint)
  • 20 dkg főtt sonka
  • 4 db tojás (nagy)
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • 1 teáskanál bazsalikom (vagy 1 marék friss bazsalikom)
  • őrölt színes bors
  • 1 csomag Tante Fanny leveles tészta
  • 50 dkg fagyasztott zöldségkeverék
  • 3 evőkanál liszt
  • 8 dkg vaj
  • 3-4 dl tej
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 20 dkg főtt sonka
  • 4 db tojás (nagy)
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • őrölt színes bors

Elkészítés:

Az előnyújtott leveles tésztát kitekerjük, majd a papírral együtt egy tepsibe tesszük úgy, hogy pereme is legyen. Ezután a hűtőbe tesszük, amíg elkészül a zöldség és a besamell.

A zöldségkeveréket felöntjük enyhén sós vízzel, majd roppanósra főzzük. Ezután leszűrjük, és kihűtjük. A vajat felhevítjük, majd hozzáadjuk a lisztet, és kevergetve egy fehér rántást készítünk belőle. (Figyeljünk, nehogy megégjen, és barna legyen a színe!) Ezután felöntjük a meleg tejjel, simára keverjük, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzákeverünk 5 dkg reszelt sajtot, az apróra vágott petrezselyemzöldet, a zúzott fokhagymát, és a bazsalikomot, és kicsit hűlni hagyjuk.

Amikor már kicsit hűlt, egyesével hozzáadjuk az egész tojásokat, és mindegyikkel külön-külön simára keverjük. Végül az elkészült mártáshoz hozzáadjuk a kihűlt zöldségeket, az apróbb kockákra vágott főtt sonkát, és óvatosan összekeverjük, forgatjuk.

A hűtőből kivesszük a tésztát, egyenletesen beleöntjük a zöldséges masszát, és megszórjuk a maradék reszelt sajttal. Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. (Én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem.) A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kicsit hűlni. Tálalás előtt ízlés szerint felszeleteljük, úgy kínáljuk.

Melegen, éppen csak langyosan, de még hidegen is nagyon finom.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!