Hozzávalók:
  • 40 dkg borjúcomb vagy lapocka
  • 8 dkg vaj
  • 1 sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1 zellerdarab
  • 1 karalábédarab
  • 10 dkg zöldborsó
  • 15 dkg karfiol
  • 10 dkg gomba
  • 1 ek. liszt
  • 2 dl tejszín
  • 2 tojássárgája
  • fél citrom leve
  • 15 dkg burgonya
  • 4 dkg liszt
  • 1 tojás
  • őrölt bors
  • őrölt szerecsendió
  • 40 dkg borjúcomb vagy lapocka
  • 8 dkg vaj
  • 1 sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1 zellerdarab
  • 1 karalábédarab
  • 10 dkg zöldborsó
  • 15 dkg karfiol
  • 10 dkg gomba
  • 1 ek. liszt
  • 2 dl tejszín
  • 2 tojássárgája
  • fél citrom leve
  • 15 dkg burgonya
  • 4 dkg liszt
  • 1 tojás
  • őrölt bors
  • őrölt szerecsendió

Zöldséges gombócleves

Elkészítési idő
4,0 10 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát

Elkészítés:

A borjúhúst felkockázzuk, és néha megkeverve fehéredésig sütjük.

Közben a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert és a karalábét megtisztítjuk, felkockázzuk, a húshoz adjuk, és még pár percig pirítjuk. Felöntjük vízzel, megsózzuk, felforraljuk, majd lefedjük és kis lángon puhára főzzük.

Közben a gombóchoz a burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és áttörjük. Kihűlés után összegyúrjuk a liszttel a tojással, sózzuk, borsozzuk, őrölt szerecsendióval fűszerezzük. Vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle, majd lobogó levesbe tesszük.

A borsót, a rózsáira szedett karfiolt és a szeletelt gombát is hozzáadjuk. Addig főzzük, amíg minden megpuhul.

A maradék vajból és lisztből rántást készítünk, és sűrítjük vele a levest. Levesszük a tűzről, a tejszínnel elkevert tojássárgáját beleöntjük, citromlével ízesítjük. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel díszítjük.