Zöldfűszeres burgonyakrémleves spenótos halgaluskával

Zöldfűszeres burgonyakrémleves spenótos halgaluskával

Elkészítési idő

45 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál vaj
  • ½ vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl fehérbor
  • 400 g burgonya
  • 500 ml zöldségleves (lehet kockából is)
  • 2 dl tejszín
  • 1 csomó petrezselyem
  • 1 csomó metélőhagyma
  • 3-4 levél friss bazsalikom
  • 1 db tojás sárgája
  • 2 evőkanál tejföl

A halgaluskához:

  • 200 g halfilé (lehet tengeri hal is)
  • 0.5 dl tejszín
  • 50 g spenót (forrázott vagy mélyfagyasztott)
  • szerecsendió
  • 1 db tojásfehérje

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, megmossuk és annyi vízzel engedjük fel, hogy ellepje.

A finomra vágott hagymát és fokhagymát vajon megpirítjuk, hozzáadjuk a fehérbort, és 3 percig főzzük. A kockára vágott burgonyáról leöntjük a vizet, a hagymás alaphoz adjuk, felengedjük a húslével és a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, majd addig főzzük, míg a burgonya teljesen meg nem puhul.

Közben elkészítjük a halgaluskát. A halfilét apró kockára vágjuk, hozzáadjuk a leforrázott, kinyomkodott spenótleveleket, sózzuk, borssal és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. Összekeverjük, darálóval vagy pépesítővel ledaráljuk, majd jól összedolgozzuk, belekeverünk fél dl tejszínt és egy tojásfehérjét (a sárgáját tálalás előtt keverjük majd a leveshez).

Ha a burgonya megfőtt, összeturmixoljuk, ha túl sűrű, akkor még hígíthatjuk, sózzuk, és tejföllel, pirítóssal forrón tálaljuk. A zöldfűszereket finomra vágjuk, és tálalás előtt a levesbe keverjük.

A jól összedolgozott spenótos halmasszát két teáskanál segítségével apró galuskákra szaggatjuk, és forrásban lévő vízben kifőzzük (ha feljött a tetejére, akkor még két percig lassan főzzük, majd tálalás előtt a levesbe rakjuk).

Neked ajánljuk