Zöldcitromos kekszek

Zöldcitromos kekszek

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Pofonegyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • kb. 50 darabhoz:
  • 3 zöldcitrom
  • 15 dkg hideg vaj
  • 4 evőkanál porcukor
  • 2 teáskanál japán matcha (zöldtea)-por
  • 3 tojássárgája
  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • 4 evőkanál cukor

Elkészítés:

A zöldcitromokat forró vízzel alaposan megmossuk, egynek a zöld héját lereszeljük. A vajat apró kockákra vágjuk.

A porcukrot összekeverjük a teaporral. Hozzáadjuk a vajat, a reszelt citromhéjat egy csipet sóval együtt. Konyhai aprítógépben addig keverjük, amíg élénk zöld masszát kapunk. Lazításként hozzáadjuk a tojássárgáját. A legvégén a lisztet és a keményítőt alaposan beledolgozzuk. Fóliába csomagolva a hűtőben legalább fél napot pihentetjük (de akár 2 napra előre is lehet vele dolgozni).

A tészta felhasználásakor maradék 2 zöldcitrom héját szintén lereszeljük (azért csak most, hogy friss legyen), és mozsárban 1 evőkanál cukorral alaposan összedolgozzuk, majd egy nagyobb tálban a többi cukorral elkeverjük.

A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük. Sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral. A tésztát 2 egyenlő részre osztjuk, és lisztezett munkafelületen ujjnyi vastag lapokat formázunk belőle. Tetszőleges formázóval kiszúrjuk a kekszeket, esetleg feliratot nyomunk rá. Ezután óvatosan megforgatjuk a kiszúrt tésztadarabokat a zöldcitromhéjas cukorban (lehet az egészet, vagy csak az egyik oldalát).

A sütőtálcára helyezzük őket, és a sütő középső részén 10-15 perc alatt (vastagságtól függően) készre sütjük. Vigyázzunk, ne barnuljon meg a tészta! A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni. Olyan tárolóba tegyük, ami nem látszik át, így a szép zöld színét tovább megtartja!

Recept és fotó: RAS/Recepttár

Neked ajánljuk