Zöldborsóleves grízgaluskával

Zöldborsóleves grízgaluskával
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 30 dkg zöldborsó
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál zöldség
  • fél zeller gumó
  • 1 csokor petrezselyem zöld
  • 1 szál zeller levél
  • fél tv paprika
  • 1 db koktél paradicsom
  • bors
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • csipet cukor
  • 1,5 l zöldség- vagy húsleves alaplé (ha nincs, leveskockával is jó)
  • a grízgaluskához:
  • 1 egész tojás
  • 4 evőkanál búzadara
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 30 dkg zöldborsó
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál zöldség
  • fél zeller gumó
  • 1 csokor petrezselyem zöld
  • 1 szál zeller levél
  • fél db tv paprika
  • 1 db koktél paradicsom
  • bors
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • csipet cukor
  • 1,5 l zöldség- vagy húsleves alaplé (ha nincs, leveskockával is jó)
  • 1 egész tojás
  • 4 evőkanál búzadara
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna

Elkészítés:

Az olajat felforrósítjuk, csipet cukrot szórunk rá, megkaramellizáljuk, majd a zöldborsót rövid ideig pároljuk rajta.

Ezután a megtisztított, kockára vágott sárgarépát, zöldséget, zellergumót is ráhalmozzuk, majd együtt tovább pároljuk. Ezután felöntjük az alaplével (vagy leveskockával ízesített vízzel), megszórjuk a felaprított petrezselyemzölddel, sózzuk, borsozzuk. Lassú tűzön puhára főzzük.

Amíg fő a leves elkészítjük a grízgaluskát: a tojást villával felverjük, majd beleszórjuk a búzadarát és a szódabikarbónát és összekeverjük.

Ha megfőtt a borsóleves kávéskanállal galuskákat szaggatunk a forrásban lévő levesbe. Ezután a lángot visszavesszük alatta és lassú tűzön addig főzzük a grízgaluskákat, amíg feljönnek a leves tetejére és legalább duplájára nőnek meg

Megjegyzés:

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti