Zeppole – Szent József fánkjai

Zeppole – Szent József fánkjai

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 150 g liszt
  • 40 g cukor
  • 70 g vaj
  • 3 db tojás
  • 1 db citrom
  • porcukor

A sütéshez:

  • olaj

4 dl sárgakrémhez:

  • 5 db tojás sárgája
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg liszt
  • 5 dl tej
  • 1 egész rúd vanília

Elkészítés:

A sárga krém elkészítésével kezdjük. A tojásokat a cukorral kifehéredésig verjük, ezután belekeverjük a lisztet. Közben a tejet felforraljuk a kikapart vaníliával, majd hozzáadjuk a cukros-lisztes tojássárgájához. Ezután gőz fölött addig keverjük, amíg annyira besűrűsödik, hogy egy kanál hátulján bevonatot képez. Ha már elég sűrű, lehúzzuk a tűzről és időnként megkevergetve, kihűlni hagyjuk.

Egy mélyebb edényben 250 ml vizet melegíteni kezdünk, beledobjuk a vajat és felforraljuk. Levesszük a tűzről, és gyors mozdulatokkal belekeverjük a lisztet. Visszatesszük a tűzre, és pár percig szárítjuk a keveréket. Ezután kiöntjük egy tálba, és megvárjuk, amíg langyos lesz, ezután hozzáadjuk a cukrot, a citrom lereszelt héját, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat is. Amikor már egy teljesen homogén tésztát kapunk, nyomózsákba adagoljuk, amire csíkos fejet helyezünk.

Sütőpapírból 8 cm-es négyzeteket vágunk ki, mindegyiket bekenjük egy kis olajjal, és a közepükre nyomunk spirál alakban egy tésztakupacot.

Bőséges mennyiségű olajat kb. 170 fokra melegítünk egy edényben, és a kis négyzet lapocskákról egy kés segítségével belecsúsztatjuk a tészta-halmokat – egyszerre nem több mint 3-4 adagot. Közepes lángon sütjük, többször megforgatva, hogy szép egyenletes színt kapjanak.

A kis fánkocskákat konyhai papírtörlőre szedjük, hogy leitassuk róla a felesleges zsiradékot, majd mindegyiket megtöltjük a krémmel, és megszórjuk porcukorral.

A receptet Mihalik Ágnes küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk