Zabpelyhes palacsinta mézes-karamellizált almával

Zabpelyhes palacsinta mézes-karamellizált almával

Elkészítési idő

30 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

14-15 db palacsintához:

  • 2 dl zabpehely
  • 1,5 dl tej
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál méz
  • csipet só
  • 2 evőkanál mogyoróolaj

a mézes-karamellizált almához:

  • 3-4 db édes alma
  • 3 evőkanál méz
  • 1 kávéskanál vaníliaaroma
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj

Elkészítés:

A zabpelyhet összekeverjük egy csipet sóval, majd felöntjük az éppen csak langyos tejjel. Ezután hagyjuk kb. 20 percig állni, hogy a zabpehely teljesen magába szívja a tejet. Ezután hozzáadunk egy evőkanál mézet, és beleütjük a tojást, majd robotgéppel alaposan összekeverjük. (Egy sűrűbb masszát fogunk kapni.)

Egy teflon serpenyőt olajjal kikenünk, majd felhevítünk. Amikor már elég forró a serpenyő, egy kisebb merőkanálnyit beleteszünk a masszából, majd kicsi lepénnyé formázzuk. (Egyszerre 5-6 palacsintát süthetünk meg.) Alacsony hőmérsékleten barnára sütjük a palacsinták alsó felét, majd egy lapáttal alányúlva, hirtelen mozdulattal megfordítjuk. A másik felét is barnára sütjük, majd tálalásig melegen tartjuk. (Átfordítás után már kevesebb idő kell a sütéshez.)

Az almát meghámozzuk, majd négyfelé vágjuk. Ezután a magházat eltávolítjuk, majd ízlés szerint feldaraboljuk. (Én kisebb kockákra vágtam fel.)

Egy serpenyőbe tesszük a mézet, majd hozzáadjuk a feldarabolt almát, a vaníliaaromát, és az őrölt fahéjat. Ezután kisebb lángon, a serpenyőt félig lefedve, elkezdjük párolni az almát. Pár perc után, amikor az alma már kellően megpuhult, levesszük a fedőt, majd addig karamellizáljuk, amíg a mézes-lé kellően besűrűsödik és bevonja az almadarabokat.

Tálaláskor a palacsintát tányérra helyezzük, majd rákanalazzuk a mézes-karamellizált almát és úgy kínáljuk.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk