Vörösboros szilvatorta

Vörösboros szilvatorta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 250 g finomliszt
  • 100 g porcukor
  • 1 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 80 g vaj vagy margarin
  • a vaníliás krémhez:
  • 500 ml tej
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 200 g porcukor
  • 800 g tejföl
  • a szilvaréteghez:
  • 500 g magozott szilva
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • őrölt fahéj ízlés szerint
  • 6-8 evőkanál vörösbor (édes)
  • 3 evőkanál citromlé
  • 1,5 dl víz
  • 2 csomag piros zselé
  • a díszítéshez:
  • tejszín
  • csokireszelék
  • szilva
  • 250 g finomliszt
  • 100 g porcukor
  • 1 db tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 80 g vaj vagy margarin
  • 500 ml tej
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 200 g porcukor
  • 800 g tejföl
  • 500 g magozott szilva
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • őrölt fahéj
  • 6-8 evőkanál vörösbor
  • 3 evőkanál citromlé
  • 1,5 dl víz
  • 2 csomag piros zselé
  • tejszín
  • csokireszelék
  • szilva

Elkészítés:

A sütőt alsó-felső sütéssel 170 fokra előmelegítjük. A 26 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük. A tortaforma oldalát vajjal kikenjük és liszttel megszórjuk. A lisztet a többi hozzávalóval összegyúrjuk, majd 15-20 percre hűtőbe tesszük.

A töltelékhez a pudingporokat a tejjel, vaníliás cukorral és a cukorral felfőzzük, majd még forrón belekeverjük a tejfölt.

A tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk, majd a tortaformába tesszük. Az elkészült krémet a formába simítjuk, és 70 perc alatt készre sütjük.

A szilvás réteghez a kimagozott, felezett szilvát a cukorral, vaníliás cukorral és a fahéjjal addig főzzük, míg a szilva levet ereszt és megpuhul - ez kb. 15 perc. A híg lekvárt botmixerrel pürésítjük, majd szűrőn átpasszírozzuk. A püréhez hozzákeverjük a vörösbort, citromlevet, vizet és összeforraljuk. Végül belekeverjük a 2 csomag piros zselét a forró pürébe és fél percig kavargatjuk, ahogy a zselé tasakján olvasható. A szilvás zselét a kihűlt torta tetejére öntjük, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük a tortát.

A torta tetejét tejszínnel és negyedelt szilvával, tejszínnel, csokireszelékkel díszítjük.

Megjegyzés:

A receptet Dominika küldte be. Köszönjük!