Vörösboros marhaszelet gyöngyhagymával, kaprival

Vörösboros marhaszelet gyöngyhagymával, kaprival
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 80 dkg marhacomb
  • 0,5 dl olaj
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 kis szál sárgarépa
  • 1 kis szál gyökér
  • 2 db babérlevél
  • 6 szem bors
  • 8 ágacska kakukkfű
  • 4 db borókabogyó
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 dl vörösbor
  • a raguhoz:
  • 20 dkg főtt füstölt sonka
  • 3 dkg vaj
  • 20 dkg gyöngyhagyma
  • 2 evőkanál kapribogyó
  • 6 dkg mazsola
  • 20 szem apró szemű kékszőlő
  • köretnek:
  • négy adag burgonya krokett
  • ízlés szerint lehet párolt zöldség
  • 80 dkg marhacomb
  • 0,5 dl olaj
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 kis szál sárgarépa
  • 1 kis szál gyökér
  • 2 db babérlevél
  • 6 szem bors
  • 8 ágacska kakukkfű
  • 4 db borókabogyó
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 dl vörösbor
  • 20 dkg főtt füstölt sonka
  • 3 dkg vaj
  • 20 dkg gyöngyhagyma
  • 2 evőkanál kapribogyó
  • 6 dkg mazsola
  • 20 szem apró szemű kékszőlő
  • négy adag burgonya krokett
  • lehet párolt zöldség

Elkészítés:

Kitűnő vendégváró étel. Előző nap elkészítve még finomabb, jobban összeérnek az ízek.

A húst megmossuk, leszárítjuk, és 8 szeletre vágjuk.
Megtisztítjuk, megmossuk a zöldségeket, és gorombára felszeleteljük.

Egy lábosban forró olajon kicsit elősütjük a hússzeletek mindkét oldalát, majd kivesszük és félretesszük. A visszamaradt olajon karamellizáljuk a cukrot, hogy a mártásunknak majd mély színe legyen. Arra rátesszük az összevágott zöldségeket, pár perc alatt összepirítjuk.

Ráöntjük a bort, beletesszük a fokhagymát, babérlevelet, kakukkfüvet, borókabogyót, borsot, sót, és kíméletesen összeforraljuk.

Beletesszük a hússzeleteket, pici vizet öntünk rá, és lefedve nagyon kíméletesen pároljuk. Amikor fogy a lé, pótoljuk. A végén 2-3 dl folyadéknak kell alatta maradnia.

A hús 80-100 perc alatt puhul meg. Amikor puha, kivesszük. A levet leszűrjük és a benne levő hagymát, gyökeret pürésítjük, majd a léhez keverve sűrítjük be kicsit a mártásunkat.

A főtt, füstölt sonkát apró kockákra vágjuk és vajon megfuttatjuk. Rátesszük a gyöngyhagymát, a gorombára összevágott kapribogyót, mazsolát, és kevés vizet adunk hozzá. Letakarva 15 percen át pároljuk, hogy a hagyma megpuhuljon. (Ha konzervet használunk, ez a fázis kihagyható!)

A raguhoz hozzáadjuk a félretett mártást, beletesszük a szőlőszemeket (amit célszerű kimagozni, ha nagy, bántó magok vannak benne), majd a tetejére tesszük a húst. 3-4 perc alatt összemelegítjük.

Tálaláskor tányérra helyezzük a köreteket, mellé a húst és rászedjük a szaftos ragut.