Vörösboros gombaragu grillezett polentával

Vörösboros gombaragu grillezett polentával
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 15 dkg kukoricadara
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 50 dkg csiperkegomba (lehet laska is)
  • 1 ág rozmaring
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 dl vörösbor
  • *
  • a tálaláshoz:
  • 1 piros chilipaprika
  • 2-3 szál petrezselyem
  • 15 dkg kukoricadara
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 50 dkg csiperkegomba (lehet laska is)
  • 1 ág rozmaring
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 dl vörösbor
  • 1 piros chilipaprika
  • 2-3 szál petrezselyem

Elkészítés:

A kukoricadarát 8 dl enyhén sós vízben folytonos kevergetés közben megfőzzük (kb. 15 perc). Miután teljesen besűrűsödött és puhára főtt a dara, sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, lefedjük és hagyjuk teljesen kihűlni. (Előző nap is elkészíthetjük, és hűtőben tároljuk a tálalásig.)

Amíg a polenta hűl, a hagymát megtisztítjuk, és nagyon apróra vágjuk. A gombát megmossuk, megpucoljuk és feldaraboljuk. A rozmaring leveleit apróra vágjuk.

A hagymát serpenyőben, a felforrósított olívaolajon megpirítjuk, hozzáadjuk a gombát, a fűszerpaprikát, a rozmaringból 1 teáskanálnyit, megsózzuk és fedő alatt 5 percig pároljuk. Ekkor ráöntjük a bort és 1 dl vizet, majd lefedve további 15 percig pároljuk. Ezt követően fedő nélkül 10 percig nagy hőfokon sütjük-főzzük.

Tálalás előtt a sütőt 240 °C-ra (ha van, grillfokozatra) előmelegítjük. A megdermedt polentát ízlés szerinti formára feldaraboljuk, és a sütőben mindkét oldalát megpirítjuk. Két-három szelet polentára halmozunk egy-egy adag ragut. Megszórjuk a felkarikázott chilivel és petrezselyemlevelekkel. Azonnal kínáljuk.

Tipp: A gombaragu nagyon ízgazdag lesz a bortól. Aki viszont „visszafogottabb” ragut szeretne, használjon zöldséglevest helyette.

Megjegyzés:

Fotó: RAS / Recepttár

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti