Vörösborban főtt körtés csokoládés pite

Vörösborban főtt körtés csokoládés pite

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 22 dkg liszt
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 10 dkg porcukor
  • csipetnyi só
  • 18 dkg hideg vaj
  • 1 tojássárgája
  • kb. 1-2 evőkanál vörösbor (amiben megfőttek a körték)

a töltelék:

  • 40 dkg ricotta vagy krémes túró
  • 1 citrom reszelt héja
  • kb. 5 dkg cukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 evőkanál vaníliás pudingpor (főzős )
  • 3 tojás
  • 10 dkg olvasztott tejcsokoládé

vörösboros körtekompót:

  • 4 dl édes vörösbor
  • 2 evőkanál cukor
  • 3-4 db szegfűszeg
  • 4-5 db kemény körte

Elkészítés:

A körtét meghámozzuk, a magházát kikaparjuk és félbevágjuk. Egy lábasba tesszük, megszórjuk cukorral, hozzá dobjuk a szegfűszeget és felöntjük a borral. A körtéket puhára főzzük, de csak annyira, hogy ne essenek szét. Hagyjuk a borban kihűlni.

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összeállítjuk, átlátszó fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük legalább 30 percre. Ezután kör alakúra nyújtjuk, és kibéleljük vele a piteforma alját és az oldalát, villával pár helyen megbökdössük, majd sütőpapírt teszünk rá, és rászórjunk a száraz babot vagy lencsét. 180 fokon 15 percig sütjük.

A töltelékhez krémesre keverjük a körte kivételével a hozzávalókat. Az elősült tésztára egy keveset kenünk a töltelékből, a vágott felükkel lefelé ráhelyezzük a körtéket, és rásimítjuk a megmaradt krémet.

Visszatesszük a sütőbe és 170 fokon további 35-40 percig sütjük. (Akkor kész, amikor már a töltelék nem remeg.)

Ha a pite kihűlt, megszórjuk vegyesen tej- és étcsokoládé forgáccsal.

A receptet Baloghné Kele Judit küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk