Vízen kullogó vagy vízen kőtt

Vízen kullogó vagy vízen kőtt

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 250 ml tejföl
  • 500 g liszt
  • 1 csomag instant élesztő
  • 1 cirom héja
  • 1 teáskanál citromlé
  • 250 g lágy zsír + a ruha kenésére
  • 300-400 g kristálycukor

Elkészítés:

A tojásokat a tejföllel, citromlével, citromhéjjal és a sóval jól kikeverjük. Részletekben beletesszük az élesztővel elkevert lisztet. Jól gyúrható, de nem lágy tésztát kell kapnunk.

A zsírt, ami lehet libazsír is, kis részletekben belegyúrjuk a tésztába, hasonló módon, mintha hagyományos kalács tésztát készítenénk. Legalább 10 percig dagasztjuk.

Egy nagyobb konyharuhát zsírral lekenünk, a tésztát a ruha közepére helyezzük, az átlós sarkokat összekötjük, egy fakanálra akasztva az előzőleg odakészített, nagy fazék szobahőmérsékletű vízbe helyezzük. (Nem kell megijedni, mert le fog süllyedni. Arra vigyázzunk, hogy csak annyira engedjük le, amíg nem tud a víz befolyni a ruha szélénél. Ha jó nagy darabon és elég vastagon kentük a zsírt a ruhára, nem fog elázni a tésztánk.)

Legalább két-három órát kelesztjük, ez idő alatt a tészta elindul a vízfelszínre, jobbra-balra billenve „kullog”, akkor van kész, ha mint egy kis csónak ül a víz felszínén. Ekkor deszkára borítjuk. (Fánk tésztához hasonló állaga van a tésztának, a ruhára ragadt részt kanállat le lehet szedni.)

Öklömnyi darabokra vágjuk a tésztát (nekem tizenkét darab lett). Egy tálcára kristálycukrot öntünk, és ebben nyújtjuk ki, kb. 20 cm hosszúra, középen összehajtjuk, kicsit tekerünk rajta, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük egymástól 5-6 cm-re. Az így elkészített süteményt ízlés szerint megszórjuk vaníliás cukorral, 180 fokra elő melegített sütőbe tesszük, és 18-20 perc alatt arany barnára sütjük.

Melegen, és hidegen is nagyon finom.

A receptet Katianyus küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk