Vese-velő gazdagon

Vese-velő gazdagon
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 40 dkg sertés lapocka
  • 4 db vese
  • 25 dkg velő
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 teáskanál piros paprika
  • 4 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors ízlés szerint
  • só ízlés szerint
  • 1 teáskanál házi paprikakrém
  • a nokedlihez:
  • 50 dkg finomliszt
  • 3 db tojás
  • 1 dl víz
  • só ízlés szerint
  • a galuska (nokedli) főzővizébe:
  • 1 evőkanál só
  • 2-3 evőkanál olaj
  • a megfőtt galuskához:
  • kevés vaj (vagy olaj)
  • 40 dkg sertés lapocka
  • 4 db vese
  • 25 dkg velő
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 teáskanál piros paprika
  • 4 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors
  • 1 teáskanál házi paprikakrém
  • 50 dkg finomliszt
  • 3 db tojás
  • 1 dl víz
  • 1 evőkanál
  • 2-3 evőkanál olaj
  • kevés vaj

Elkészítés:

A velőt a hártyáitól megtisztítjuk. A vesét előző nap este kierezzük, vékonyra szeleteljük, ecetes vízben áztatjuk, közben többször lecseréljük róla a vizet. Forró lobogó vízben kétszer átfőzzük kb. 5 perc alatt. Hideg vízzel leöblítjük.

A lapockát kockákra szeleteljük. Egy nagy fej vöröshagymát apróra vágunk, zsíron üvegesre pároljuk, piros paprikával megszórjuk, egy kis vízzel felengedjük. A hús kockákat rátesszük, megsózzuk, paprikakrémet is hozzákeverjük, borsozzuk, fokhagymát szeletelünk rá. Fedő alatt majdnem készre sütjük, ekkor hozzáadjuk a vesét, és készre sütjük. (A vese gyorsan megsül.)

Ezután rátesszük a velőt, 3-4 perc alatt készresütjük.

A lisztből, tojásból, sóval kevés vízzel galuskatésztát keverünk, és sós forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Amikor feljön a víz tetejére, akkor szűrőkanálba szedjük. Folyóvíz alatt leöblítjük, jól lerázzuk. Egy tálba tesszük, 2-3 evőkanál étolajjal összekeverjük.
Házi savanyúsággal fogyasztottuk.

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!