Vendégváró áfonyás terrine

Vendégváró áfonyás terrine

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 30 szelet lapos pancetta vagy vékony bacon szelet
  • 800 g sertés és a csirke finomra darált hús - vegyesen
  • 3 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 2 evőkanál apróra vágott friss kakukkfű
  • 125 ml pálinka
  • 3 tojás, enyhén felverve
  • 1/2 csésze sótlan pisztácia
  • 2 evőkanál finomra vágott petrezselyem
  • 8 g szárított áfonya
  • vaj
  • őrölt bors

Elkészítés:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy 1 literes hosszúkás kenyér- vagy süteményformát vajjal kikenünk. (A forma mérete és alakja miatt hívják a benne készült ételeket terrine-nek.) A serpenyőt kibéleljük a pancettával vagy bacon szeletekkel (kissé fedjék át egymást a szeletek.

Az összes hozzávalót egy tálba tesszük, 2 teáskanál sóval és ízlés szerinti őrült borssal ízesítjük, majd kézzel alaposan összedolgozzuk. A keveréket az előkészített formába töltjük, lenyomkodjuk, betakarjuk a formából túlnyúló szalonnával, és sütőpapírral fedjük le, és alufóliával körbetekerjük.

A formát egy magas falú serpenyőbe tesszük, és annyi vizet öntünk köré, hogy a formát félig ellepje. Az előmelegített sütőbe tolva másfél óráig sütjük-pároljuk. Ezután a formát a serpenyőből kivesszük, a fóliát és a sütőpapírt levesszük róla és hűlni hagyjuk. Ezután a forma tetejére teszünk egy hosszúkás tányért vagy tálcát és óvatosan megfordítva ráborítjuk a sültet. Több órára – ha tehetjük egy éjszakára – a hűtőbe tesszük pihenni. Másnap vastagon szeletelve kínáljuk.

Igazi vendégváró fogás. Salátával, ropogós kenyérrel kínáljuk.

Neked ajánljuk