Vargabéles torta

Vargabéles torta

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 24 cm-es kapcsos tortaformához
  • 80 dkg friss házi túró
  • 15 dkg házi cérnametélt
  • 15 dkg cukor
  • 4 db tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 csapott evőkanál búzadara
  • 1 csapott evőkanál kukorica keményítő
  • 1,5-2 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 db kezeletlen citrom reszelt héja
  • 5 dkg mazsola

a házi réteshez:

  • 25 dkg liszt, fele sima, fele rétes
  • 1 db felvert tojás fele
  • 5 dkg libazsír
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál ecet 10%-os
  • 1 dl meleg víz
  • zsemlemorzsa

Elkészítés:

A rétestésztához a lisztet átszitáljuk, a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, a vízben feloldjuk a sót és belekeverjük az ecetet, ezt is hozzáadjuk, összegyúrjuk, (ha szükséges, adunk még hozzá lisztet) jól kidolgozzuk, ruganyos, fényes, hólyagos tésztává, majd beolajozzuk a felületét és fél órát, langyos helyen pihentetjük.

A túrótöltelékhez készítünk egy sűrű vaníliapudingot, ehhez a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját egy közepes lábosba tesszük, hozzáadjuk a cukor háromnegyedét, a vaníliát, a keményítőt és habverővel, jó alaposan kikeverjük fehéredésig. Hozzáadjuk a tejet és folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik, ekkor elkeverjük benne a vajat, majd levesszük a tűzről és hagyjuk hűlni.

Közben, egy másik edényben, kevés sóval vizet forralunk a tésztának. Mikor lobogva forr, kifőzzük benne a cérnametéltet, majd leszűrjük és lecsepegtetjük. Egy nagy tálba tesszük a túrót, hozzákeverjük a langyosra hűtött vaníliapudingot, a tejfölt, a reszelt citromhéjat, a búzadarát és jól összedolgozzuk. A lecsepegtetett tésztát is és az előzőleg leforrázott, és lecsepegtetett mazsolát is hozzákeverjük óvatosan.

A rétestésztát lisztezett ruhán elkezdjük kihúzni, szép vékonyra, a széleiről a vastagabb részeket lecsipegetjük. Miután kissé megszikkadt, a kapcsos tortaforma aljának segítségével alulra és felülre is 5-5 db kerek lapot szabunk ki a tésztából. (A maradék tésztát, újra összegyúrva, pihentetve és kihúzva megtölthetjük bármilyen töltelékkel és kisebb rúd rétest süthetünk belőle.) A kapcsos formát vékonyan kikenjük zsírral, pici zsemlemorzsát szórunk rá, majd belehelyezzük a rétestészta lapokat, mindegyik közé kevés zsírt kenve és pici zsemlemorzsát szórva.

A tojások fehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral és egy csipet sóval. Hozzákeverjük óvatosan a túróhoz és az egész masszát belesimítjuk a kapcsos formába az előkészített tésztára. Majd a maradék tésztalapokat, szintén rárétegezzük a túrós töltelékre, a lapok közé kevés zsiradékot kenünk és zsemlemorzsát szórunk.

A tetejét lekenjük a maradék felvert tojás másik felével, majd előmelegített sütőbe tesszük és 190 fokon, 45-50 perc alatt megsütjük, míg a teteje szépen megpirul. Hagyjuk kicsit hűlni, majd felszeletelve a tetejére porcukrot hintve tálaljuk.

A receptet Szabó Veronika küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk